‘Mijn vader is Joods. Dat weet iedereen’

Bestuursleden Studievereniging Sababa

Taco van der Eb

Door Harmke Berghuis

Anne Drijvers (21, links op de foto), bachelor Hebreeuwse en Joodse studies: ‘Sababa is Hebreeuwse slang, het betekent iets van relaxt, cool of tof - al is dat laatste al een Hebreeuws woord.’
Hannes Vlaardingerbroek (30, rechts) zelfde studie: ‘Op 9 februari dit jaar hadden we het officiële openingsfeest van onze studievereniging, maar we zijn al vanaf 29 september bezig.’
Drijvers: ‘Die dag waren we het Joods Nieuwjaar, het jaar 5772, aan het vieren bij een docente van onze opleiding die zelf Joods is. Daar hebben we vaker activiteiten gehad. Je leert weliswaar in boeken erover, maar op deze manier krijg je er een echt beeld van. Tijdens die viering bleek dat er een ontzettend groot aantal studenten is die iets samen wilde doen. Hannes en ik liepen al langer met het idee rond om iets op te richten. Ik ontmoette hem in het eerste jaar van mijn studie. Hij stond pas vanaf februari ingeschreven. Ik vroeg hem wat hij studeerde: Hebreeuws, zei hij. Dat kan helemaal niet, reageerde ik. Ik was tot dat moment de enige eerstejaars van de studie die nog over was. Daarom ben ik zo blij met Sababa; er zijn maar weinig studenten bij de opleiding en daarbuiten zijn er maar heel weinig mensen die weten wat wij precies doen. Je kan dus niet praten over de dingen waar je dagelijks mee bezig bent.’
Vlaardingerbroek: ‘We hebben nu 22 betalende leden.’
Danni Reches (19, midden op de foto), Midden-Oostenstudies met bijvakken Hebreeuws: ‘Maar we hebben ook leden die nog niet betaald hebben. Niet-leden zijn ook altijd welkom. Het is voor iedereen die interesse heeft in Hebreeuws of het Jodendom. Dus niet alleen voor Joodse mensen of mensen van de studie.’
Vlaardingerbroek: ‘Het gaat gewoon om leuke dingen doen die met het onderwerp te maken hebben.’
Drijvers: ‘We zullen eerstejaars tijdens de filmavonden echt geen Hebreeuwse film laten kijken zonder ondertiteling. We organiseren ook maandelijks Sababa-borrels, waarbij docenten een korte lezing houden. We houden excursies: bijvoorbeeld naar de Joodse buurt in Amsterdam of Antwerpen, en gaan op studiereis naar Israël.’
Reches: ‘We vieren ook de Joodse feestdagen. We gaan bijvoorbeeld volgende week Poerim vieren, een soort Joods Carnaval.’
Drijvers: ‘Verkleden en veel bier drinken.’
Reches: ‘We willen ook een keer naar de synagoge.’
Drijvers: ‘Daar kun je, vanwege de veiligheid, niet zomaar heen als je niemand kent.’
Drijvers: ‘Ze willen geen mensen met slechte bedoelingen erin; helaas is antisemitisme nog steeds heel actueel. Voor een groep met vijftien onbekende mensen is het dus vrij lastig om binnen te komen.’
Reches: ‘Veel Joden laten zich vanwege het verleden ook maar voorzichtig uit over hun achtergrond. Zelf ben ik ook opgevoed met dat idee. Mijn vader is Joods. Ik durf dat wel te zeggen in de krant. Iedereen weet het inmiddels toch al.’

Deel dit bericht: