Genadezes

1 Maart 2012

Na de schandalen op de hogescholen inHolland en Windesheim ondervroegen vier masterstudenten journalistiek van de VU 180 universitair docenten hoe zij hun studenten beoordelen. Een op de tien gaf aan soms studenten te laten slagen die niet aan de norm voldoen. Hoogleraar aan de TU Delft Timo de Rijk: ‘Soms geef ik een genadezes. Iedereen die daar verbaasd over doet, heeft boter op zijn hoofd.’ Als verklarende factor wordt de druk genoemd vanuit de universiteiten op hun medewerkers om mensen snel af te laten studeren; dat bespaart immers geld en doet het goed in de prestatiestatistieken. Medelijden wordt ook als reden genoemd en in Groningen staat een zesje voor niet al te snuggere studenten ook wel cynisch bekend als  ‘de oprotzes’. De docenten geven verder aan dat ook de normen van de tentamens naar beneden worden bijgesteld en dat lastige vragen over de stof bewust vermeden worden.

Deel dit bericht: