Eerste boetes stufi-fraude

1 Maart 2012

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft 55 studenten een boete gestuurd omdat zij gefraudeerd hebben met hun studiefinanciering. Zij woonden nog bij hun ouders of bij familie maar incasseerden toch een uitwonende beurs.

Volgens de woordvoerder van DUO zijn de boetes een direct gevolg van de geïntensiveerde adrescontroles die begin dit jaar van start zijn gegaan. De boetes vielen in Amersfoort, Zoetermeer, Eindhoven en Nijmegen.
Staatssecretaris van hoger onderwijs Halbe Zijlstra gaat er vanuit dat tussen de 23.000 en 28.000 studenten sjoemelen met hun beurs. Dat kost de schatkist tussen de 40 á 55 miljoen euro per jaar.
Het ministerie is dit jaar dan ook begonnen met een offensief om fraudeurs te pakken. Gemeenten voeren in opdracht van DUO adrescontroles uit. In 2013 moet het aantal zogeheten tandenborstelcontroles opgekrikt zijn naar 4000. Maar begin dit jaar zijn er al de nodige geweest.
In Leiden zijn eind vorig jaar als proef tien adressen bezocht, wat daar uit is gekomen wil DUO niet zeggen.
De boetes zijn overigens naar het door de frauderende studenten opgegeven correspondentieadres gestuurd. Het is twijfelachtig of ze daar ook echt wonen. Maar de dienst verwacht geen problemen. ‘Wij denken dat de boete wel op de juiste plek komt, aldus de woordvoerder. Mocht die bij familie belanden dan komt dat vast goed.’ VB

Deel dit bericht: