Frans protesteert tegen brede bachelor

Opleiding wil zelfstandig blijven

De opleiding Frans komt in actie tegen de plannen voor een brede Geesteswetenschappen-bachelor, waarin ze moet opgaan met Duits en Italiaans.

Gisteren protesteerden studenten en docenten Frans bij het bestuursgebouw en het Lipsius. Er is een online petitie gestart, die door zo’n tweeduizend mensen ondertekend is op het moment dat deze krant naar de drukker ging.
‘Justifiez-vous, expliquez nous!’, scandeerden de francofielen. Ze zeggen niet goed te begrijpen waarom Frans als zelfstandige opleiding moet verdwijnen. ‘Zowel de rector als de decaan als de faculteitsraad geven geen argumenten waarom dit zou moeten gebeuren’, zegt tweedejaars Vicky van Loe. Derdejaars Tamara Overkleeft: ‘De manier waarop dit gebeurt, kan niet. Ik ben verbaasd en een illusie armer.’
De angst is dat Frans in een brede bachelor minder studenten gaat trekken, ook al is het dan nog steeds mogelijk om de taal te studeren. ‘Maar studenten kiezen er echt voor om Frans te studeren, die gaan niet breed kiezen. Je gaat dus studenten verliezen’, zegt Overkleeft. Een ander probleem dat de studenten voorzien, is het verlies van kwaliteit. Van Loe: ‘Je krijgt vanaf dag één al je vakken in het Frans. Daardoor stijgt je taalniveau heel snel. Maar dat is straks niet meer mogelijk. Iemand die Duits als hoofdvak heeft kan geen vak in het Frans volgen.’
De studenten zeggen net als de opleiding niet tegen een brede bachelor te zijn, maar willen wel dat Frans zelfstandig blijft. ‘Waarom die weerstand bij Duits en Italiaans minder leeft? Misschien is het ook wel de esprit. Wij geven echt om de Franse taal en cultuur; dat zit ook wel in de Fransen’, aldus vierdejaars Guido Meis.
Rector Paul van der Heijden voorzag de demonstranten van koffie en een vriendelijk woord, maar kon ze niet verder helpen. ‘Ik snap dat jullie je zorgen maken, maar deze kwestie is eerst aan jullie faculteit. Veel meer dan dat kan ik er niet over zeggen.’ Na wat gemor trekken de spandoeken dan ook die kant op.
Decaan van Geesteswetenschappen Wim van den Doel zegt dat de faculteit een brede bachelor op gebied van taal en cultuur wil aanbieden, omdat dit beter past bij de belevingswereld van de hedendaagse student. ‘Veel studenten willen zich nog niet vastleggen, die moeten nog kunnen switchen, of willen een combinatie met een andere studie kunnen maken. Dit is niet iets wat wij verzinnen, dat staat in het rapport van de commissie Veerman. De vorming van brede bachelors is afgesproken in het hoofdlijnenakkoord dat staatssecretaris Zijlstra sloot met universiteitskoepel VSNU.’
Van den Doel zegt dat er nog geen argumenten voor het plan gegeven zijn, omdat er nog geen complete blauwdruk bestaat van de nieuwe bachelor: ‘Wij zijn nog in overleg met betrokkenen om dit vorm te geven. Maar ik ben ervan overtuigd dat er iets uitkomt, waarin voldoende Frans zal zitten.’ Over de keuze voor deze opleidingen zegt hij: ‘In deze nieuwe bachelor gaat het om moderne talen, niet om oude talen of regiostudies. Engels erbij betrekken zou dus logisch zijn. Maar die opleiding trekt 100 eerstejaars, en blijft dus zelfstandig bestaan.’ Het fuseren van opleidingen is ook niet nieuw, zegt hij. Eerder gingen bijvoorbeeld Egyptologie en Assyriologie op in Oude Culturen van de Mediterrane Wereld.
In het Lipsius zijn de demonstranten ontevreden, ook als onderwijsdirecteur prof.dr. Willem Drees het verhaal van het bestuur herhaalt. Tweedejaars Camille Clerx: ‘We hebben argumenten gehoord voor de brede bachelor, en daar zijn we het mee eens. Maar we horen niets dat pleit voor het opheffen van Frans.’

Deel dit bericht: