Wetenschap
Handschoentje gezien?
Verliezen mensen meer rechter- of linkerhandschoenen? Professor wetenschapscommunicatie Jos van den Broek trok uit op onderzoek.
donderdag 16 februari 2012

‘Nieuwsgierigheid is de basis van alles’. Professor wetenschapscommunicatie Jos van den Broek verwondert zich continu. ‘Grote of kleine wetenschap, het maakt niet uit.’ De ‘horrorwinter’ was voor hem de aanleiding om onderzoek te doen naar verloren handschoenen op straat. In januari begon hij met het vergaren van specimina. Op internet plaatste hij een oproep tot inzending van ontheemde handschoenen. Nu, bij afronding van het onderzoek, heeft hij er 35 verzameld.

Conclusies? ‘Nederlanders hebben een hele saaie kledingsmaak. Vrijwel alle gevonden handschoenen zijn zwart en grijs’. Opvallend genoeg is er geen onderscheid tussen links en rechts. ‘De meeste mensen zijn rechts, en je zou verwachten dat er dus meer rechterhandschoenen gevonden worden. Mensen doen vaak even hun rechterhandschoen uit om te wordfeuden of te sms’en op de fiets.’ Maar er is dus geen sprake van een scheve verdeling. Foto’s van de handschoenen zijn te vinden op Van den Broeks blog (josvandenbroek.tumblr.com). Rechtmatige eigenaren kunnen zich bij hem melden. CR