Nieuws
Ereklasjes: goed maar veel uitval
Sinds 2008 heeft het ministerie van Onderwijs een speciaal potje geld voor opleidingen die iets willen doen met hun slimste studenten, de zogeheten honours class. Het Platform Bèta Techniek, dat het geld verdeelt, heeft nu een eerste evaluatie uitgebracht.
donderdag 16 februari 2012

Twintig instellingen kregen geld om de excellentie te bevorderen. De universiteiten bereiken gemiddeld vijf procent van hun studenten. In totaal hebben er ongeveer zevenduizend studenten en hogescholieren een ereklasje gevolgd dat door dit potje betaald is.

Het goede nieuws is tweeledig. In de eerste plaats is er meer aandacht voor de beste studenten gekomen, waar die vroeger juist ging naar de studenten met problemen.

Ten tweede: iedereen die de rit uitzit, vindt het leuk. De universiteiten zijn blij want ze krijgen geld, de docenten zijn blij omdat ze een klas met alleen maar goede studenten voor zich hebben, en de studenten zijn blij omdat ze kleinschalig onderwijs krijgen met een hoog tempo.

Het slechte nieuws: lang niet iedereen blijft. Bij sommige ereklasjes valt bijna een derde van de leerlingen af. Dat komt deels door kinderziektes, zoals tegelijkertijd topdrukte bij het gewone en het excellente programma.

Daarnaast wijst het rapport erop dat ‘een deel van de studenten met bovengemiddelde capaciteiten geen op hun doelgroep gericht extra programma ambieert.’ BB