Columns & opinie
Brief: Roeiende excellentie
donderdag 16 februari 2012

Op 2 februari stond op mareonline.nl een foto van ondergetekende tijdens een feest op roeivereniging Njord. Met daarbij als bijschrift het zeer ongelukkige citaat van rector magnificus Paul van der Heijden over het bsa in het tweede jaar (‘Niet iedere student moet door dezelfde mal. Het is maatwerk. Sommige studenten willen excelleren, anderen gaan liever roeien.’). Dit is totaal uit zijn verband gerukt.

Als wedstrijdroeier train ik acht tot tien keer in de week en verg ik het uiterste van mijn lichaam. Hier krijg ik een ervaring en vrienden voor het leven voor terug en leer ik veel over discipline, doorzettingsvermogen, solidariteit en tijdsindeling. Ten tweede heb ik naast het roeien twee bachelors met prima cijfers afgerond.

Het is dus zeker niet onmogelijk een ‘excellente’ student te zijn en tegelijkertijd te roeien. Sterker nog, ik ben er van overtuigd dat juist wedstrijdroeiers meer uit hun studie en hun studentenleven halen. Ik ben overigens lid van Asopos de Vliet, en niet van Njord. Ik ben onderdeel van een combinatieploeg.

Aart Murray

Bachelorstudent geschiedenis, alumnus antropologie