Columns & opinie
Brief: goede articulatie
donderdag 16 februari 2012

In het artikel ‘Kanonnenvuur’ in Mare 18 is de heer Burger vrij negatief over de ondersteuning bij zijn gehoorstoornis. Ik (22 jaar) ben al mijn hele leven ernstig slechthorend en ik studeer nu al bijna 5 jaar aan de Universiteit Leiden. Ik vind het jammer dat Burger niet verder heeft gekeken want er is ontzettend veel begeleiding voor mensen met een functiebeperking.

Hij zou eerst eens bij Fenestra langs moeten gaan. Deze organisatie, onderdeel van de universiteit, zorgt voor gepaste begeleiding bij je functiebeperking. Ook kan de in functiebeperkte persoon zelf voor de nodige hulpmiddelen zorgen. Ik heb namelijk mijn eigen draagbare ringleiding en die geef ik vooraf aan het college af aan de docent en haal ik aan het einde weer op.

Ringleiding is er voor mij geïnstalleerd in een zaal in het Lipsius, dit bleek echter in de praktijk helemaal niet handig te zijn.

Ook heb ik een faciliteitenpas waarop mijn hulpvraag op beschreven staat en daarmee kan ik dus mijn beperking aantonen en kan ik desgewenst de pas laten zien en vragen of ik een rustiger plekje mag opzoeken of dat ik de film mag overslaan tijdens college.

Ook heb ik een aangepast studieplan gemaakt met de studieadviseur. Hiervoor moet je echter wel eigen initiatief tonen en actie ondernemen.

Zo volg ik per studieblok 1 vak minder en registreer ik mijn vertraging bij de universiteit waarmee ik een beroep kan doen op het afstudeerfonds. En voor werkgroepen kan ik mijn eigen ringleiding gebruiken. Deze heeft een functie waarbij het omringende geluid versterkt wordt.

Ik vind het erg kortzichtig van de heer Burger dat de docenten maar duidelijker moeten gaan praten. En geloof me (ik ben uit Limburg afkomstig), de mensen in Leiden praten al van zichzelf erg duidelijk en hebben vaak een erg goede articulatie.

Marlou Wackers

Student