Parasitaire tweeling

Vanmorgen las ik opmerkelijke berichten op nu.nl. Mijn krant heeft namelijk van de een op andere dag besloten een krant te willen worden voor mensen die geen krant lezen –‘een soort dagelijks tijdschrift’. Belachelijk natuurlijk. Als ik geen krant had willen lezen had ik geen abonnement genomen.
Het is een krant geworden voor smartphone-eigenaren. Voor mensen die elke drie seconden op hun telefoon gluren om te zien of de wijkagent nog getwitterd heeft. Voor mensen die de hele dag al verdrinken in het nieuws en daarom behoefte hebben aan een krant zonder.
Ik overwoog even mijn abonnement op te zeggen en van dat geld een smartphone kopen. Toch zonde. Daarom waagde ik me voor het eerst op nieuwssites.
Vanmorgen werd mijn aandacht getrokken door een bericht over een foetus die uit de buik van een Peruaanse peuter was verwijderd, een zogenaamde ‘parasitaire tweeling’. De tekst werd vergezeld door een foto van een kindje met een bolle buik en een vies grote navel, alsof de foetus zich daarin verstopt had.
Het eerste wat je je dan afvraagt is: hoe komt dat daar? Dat was schijnbaar niet de eerste vraag die de nu-journalisten zich stelden. Zij vonden het belangrijker om te melden hoe lang en hoe zwaar de foetus is. Hoe de operatie verliep. Dat de foetus in een container is gedaan en daarna is opengesneden. Welke misvormde delen het bezat. Maar dat wil ik allemaal niet weten. Hoe kwam het daar?!
Pas in de laatste regel blijkt dat het jongetje de foetus in de baarmoeder heeft ‘geabsorbeerd’. En daarmee moeten we maar begrijpen wat er is gebeurd. Heeft het jongetje van de honger hoofd en ruggengraat van zijn ongeboren broertje of zusje opgegeten? Waren de cellen voorzichtig in elkaar geschoven en was het kind zo in zijn maag beland? Toch jammer, heb je een nieuwsfeit, mis je de achtergrond.
Op de site van de Volkskrant las ik over het moddergooien binnen de PVV. Met vrienden vermaakte ik me al dagen door te raden naar de scheldwoorden in de volgende per ongeluk expres gelekte interne PVV-mail. Ik had mijn geld gezet op aarshaarknabbelaar. Het werd rotte vis. Nieuwsfeit, maar wat ik me meteen afvroeg: hoe komen die e-mails bij de Volkskrant? De PVV kan beter zoeken naar een presentator voor Wie is de Mol?, dan met zijn allen te vallen over een foto van Jokertje.
Ik bekeek de nieuwste carnavalskraker ‘Doe de boerka’ en las over doodsbedreigingen aan het adres van Johan Vlemmix. Ik las over dievenbendes die massaal airbags stelen. Ik las over een universiteit die opleidingen sterrenkunde, Arabisch, Portugees en theologie niet langer aan wilde bieden, omdat deze onrendabel zouden zijn. Over Jort Kelder, die heel Nederland probeert te overtuigen geen rookworsten te kopen omdat - hoe durven ze - mensen van Unox gratis mutsen uitdelen tijdens schaatswedstrijden. Des te meer ik las, des te minder ik begreep. Morgen toch maar weer gewoon de krant. Misschien hebben ze gelijk, ik kan het ‘gewone’ nieuws best missen.

Petra Meijer

Deel dit bericht: