Onderwijsinspectie gaat studies controleren

8 Februari 2012

De Onderwijsinspectie gaat de kwaliteit van studies in de gaten houden. Staatssecretaris voor het hoger onderwijs, Halbe Zijlstra, stuurt binnenkort een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer om dit mogelijk maken.

Dat zei hij zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Ook wil hij het defuseren van universiteiten en hoge scholen mogelijk maken en falende raden van toezicht aanpakken.
Door de incidenten bij InHolland en Windesheim kiest Zijlstra voor scherper toezicht.  Ingrijpen kan in de huidige Wet voor het Hoger Onderijs alleen bij misstanden. Zijlstra wil maatregelen treffen voordat het echt fout gaat.
Nu accrediteert de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie Alleen elke zes jaar opleidingen Tussentijds is er geen toezicht, dat moet strenger worden, aldus Zijlstra.
De inspectie gaat ‘risico’s’ signaleren. Zij onderzoekt bijvoorbeeld of de examencommissies wel goed functioneren. Maar ook jaarverslagen en rendementcijfers trekken de aandacht van de commissie. Zijlstra:‘Als een opleiding veel studenten aflevert, kan dat betekenen dat het heel goed gaat maar het is ook mogelijk dat er losjes met kwaliteitseisen wordt omgegaan.’
Zijlstra wil het ook mogelijk maken dat instellingen worden opgeknipt. ‘Defuseren’ noemt de staatssecretaris dit. Dat kan de kwaliteit verhogen. Dit idee staat wel haaks op de samenwerkingsplannen van Leiden met Delft en Rotterdam. Die overwegen wellicht zelfs een fusie.
Het is nu lastig voor het ministerie om slecht functionerende raden van toezicht de laan uit te sturen. Toch wil Zijlstrakunnen ingrijpen.VB

Deel dit bericht: