Geen zwaardere straf hackers

8 Februari 2012

Het Haagse Gerechtshof handhaaft de straffen die twee hackers opgelegd hebben gekregen voor het in 2008 kraken van de website van de Universiteit Leiden. Een student van de Technische Universiteit Eindhoven en een middelbare scholier uit Enschede legde de site plat. Het duurde bijna twee weken voordat alles weer naar behoren liep, al waren de belangrijkste onderdelen al na twee dagen weer beschikbaar. De universiteit deed aangifte en de digitale recherche pakte de twee op. De rechter gaf de student een voorwaardelijke taakstraf van 90 uur, de scholier kreeg voorwaardelijk 60 uur. In de rechtszaak eiste de universiteit een schadevergoeding van 30.000 euro, maar zij kon dat bedrag volgens de rechter niet voldoende onderbouwen. Het Openbaar Ministerie (OM) ging in hoger beroep en eiste een zwaardere straf voor beide hackers. De scholier en de student verdienden volgens het OM een onvoorwaardelijke taakstraf. Daarbovenop moest de student twee maanden de cel in. Het Gerechtshof oordeelt echter dat de uitspraak van de Rechtbank de juiste is.

Deel dit bericht: