Verzet tegen Elsevier

1 Februari 2012

Wetenschappers uiten via een online petitie kritiek op wetenschappelijke uitgeverijen die geld verdienen aan wetenschappelijke artikelen. Op de website thecostofknowledge.com hebben inmiddels ruim 2000 wetenschappers en studenten de petitie tegen uitgeverij Elsevier ondertekend.

Volgens de website vraagt Elsevier te hoge prijzen voor toegang tot wetenschappelijke tijdschriften en steunt ze regels die vrije toegang blokkeren. Daarnaast zou de uitgeverij bundels van tijdschriften verkopen, die het onmogelijk maken voor bibliotheken om slechts te kiezen voor één van de tijdschriften.
Masterstudent Sean Howe, deelnemer van het Aagebra, geometrie en nummertheorieprogramma (ALGANT), en PhD-student Wolfgang Kaltenbrunner ondertekenden ook. Beiden geven aan niet meer bij Elsevier te willen publiceren. Howe: ‘Er is een fundamenteel probleem in de relatie tussen de academische wereld en de commerciële wereld van de uitgeverijen.’
Bijzonder hoogleraar fonologische microvariatie, Marc van Oostendorp, verbonden aan taalwetenschap, uit op zijn eigen website kritiek op de samenwerking met wetenschappelijke uitgeverijen. De universiteit zou publicatie zelf in de hand moeten nemen. ‘Wetenschappelijke uitgaven worden voor het merendeel gemaakt in huis, door de universiteit. De universiteit is ook de grootste klant van deze uitgaven. Toch wordt het geld doorgeschoven naar uitgeverijen, terwijl deze, door het internet, niet meer nodig zijn.’ Hij pleit ervoor wetenschappelijke artikelen gratis beschikbaar te maken.
Vanuit Nederland is de online petitie, die afgelopen weekend van start ging, nog slechts mondjesmaat ondertekend. Ook Van Oostendorp ondertekende de petitie niet. ‘In Nederland wordt er gedurende je gehele academische loopbaan jaarlijks gekeken in hoeveel prestigieuze tijdschriften je hebt gepubliceerd. Dat maakt Nederlanders conservatiever in hun verzet.’ Student Howe maakt zich geen zorgen over zijn wetenschappelijke carrière wanneer hij niet publiceert in prestigieuze titels van Elsevier. ‘Ik ben al verzekerd van een PhD-positie. Tegen de tijd dat ik afstudeer, verwacht ik dat deze praktijken veranderd zijn.’ HB

Deel dit bericht: