Therapietrouw

1 Februari 2012

In onderzoek naar de effectiviteit van medicijnen doen de antipsychotica die aan schizofrenie-patiënten wordt gegeven het best goed. In de boze buitenwereld doen ze het een stuk minder. Dat komt omdat juist schizofreniepatiënten hun medicijnen niet of niet goed innemen – een ‘lage therapietrouw’, noemen dokters dat. De schatting is dat minstens de helft van alle schizofrenen dat gedrag vertoont.
Als behandelaar wil je daar iets tegen doen, en in de loop der jaren zijn er nog al wat programma’s opgezet om die therapietrouw te vergroten. Drie Amsterdamse wetenschappers en de Leidse onderzoeker Leo de Sonneville zetten het onderzoek naar zulke programma’s op een rijtje, in het vakblad European Psychiatry.
Sms’jes sturen werkt niet, pillen natellen werkt niet (want je weet niet of de patiënt ze opeet of door de wc spoelt). Mensen betalen om netjes hun pillen te nemen werkt een beetje, maar brengt ethische dilemma’s met zich mee. Langdurige begeleiding met veel voorlichting, en aandacht voor de geheugen- en concentratieproblemen werkt gedeeltelijk, maar de grote verschillen in uitkomsten tussen de studies blijven opvallend.

Deel dit bericht: