Rivierkreeften

1 Februari 2012

Nog niet zo heel lang geleden was een rivierkreeft een zeldzaamheid. De inheemse soort Astacus astacus was bijna uitgeroeid door de kreeftenpest, een ziekte die begin vorige eeuw toesloeg. De soort blieft bovendien alleen brandschoon water met niet teveel roofvissen erin, en dat werd steeds zeldzamer.
Inmiddels stikt het in Nederland van de buitenlandse rivierkreeften, dankzij morsen door de aquariumhandel en horeca. Alles bij elkaar gaat het om tien verschillende soorten, oorspronkelijk afkomstig uit Amerika of Turkije.
In de Entomologische berichten beschrijft de Leidse bioloog Bram Koese samen met collega Menno Soes hoe je al die rivierkreeftjes uit elkaar kunt houden. De felrode diertjes die dreigen naar elke poes, fietser en fotograaf die langskomt, zijn bijvoorbeeld exemplaren van de rode Amerikaanse Rivierkreeft, Procambarus clarkii.
Wie de oorspronkelijke Nederlandse soort wil zien, herkenbaar aan het gestekelde kammetje aan de onderzijde van de kop, moet tegenwoordig goed speuren. Voor zover bekend is er één vijver, op een landgoed bij Arnhem, waar ze nog voorkomen. ‘Totdat ook daar een met kreeftenpest besmette rivierkreeft terechtkomt’, schrijven Koese en Soes.

Deel dit bericht: