Overwerk door langstudeerboete

1 Februari 2012

Docenten in de faculteitsraad Rechten vrezen overwerk in de zomer door de komst van de langstudeerboete. Van de mogelijkheid om op het laatste moment te herkansen, wordt dan wellicht vaker gebruikt gemaakt. Studenten die nog een vak hebben open staan en minstens een vijf hebben gehaald, bepleiten in die periode hun zaak bij de examencommissie. Al ze met een goede reden komen, krijgen zij vaak de kans om mondeling het vak te halen, zodat zij geen uitloop hebben.
‘Een grotere toeloop op de mondelinge herkansingen in de zomer ligt voor de hand’, zegt universitair hoofddocent sociaal recht, Barend Barentsen. ‘Maar dat wil niet zeggen dat het om grote hoeveelheden gaat. Het is wel goed om dat op tijd te weten.’ Het is echter lastig om in te schatten of het aantal herkansers in augustus toeneemt.
‘Misschien kunnen we daar Usis voor gebruiken om een schatting van een risicogroep te maken.’ Het rechtenbestuur kan zich niet met de herkansingen bemoeien. ‘De examencommissie bepaalt of iemand nog een kans krijgt’, zei Pauline Schuyt, portefeuillehouder onderwijs. De langstudeerregeling is al ingevoerd, al worden er nog geen boetes uitgedeeld.
De studentenorganisaties LSVb, ISO en LKvV zijn naar de rechter gestapt om de regeling alsnog te stoppen.

Deel dit bericht: