Na twee trainingen kampioen

Door Constanteyn Roelofs

Bij welke sport is het aantal teams op het nationale studentenkampioenschap groter dan alle lekenteams bij elkaar?
Roeien?
Rugby?
Fout!
Het is curling. Aan het Nederlands Studentenkampioenschap (NSK) deden achttien teams mee; de ‘eredivisie’ van het Nederlandse curlen kent slechts vier teams, op een totaal van veertien verdeeld over vier clubs.
De Leidse geneeskundestudenten Yotam Raz (20), Vincent Huijge (21), Killian Treurniet (21) en sterrenkundestudent Niek Wisse (22) hebben onder de naam Team Awesomesauce het kampioenschap gewonnen. ‘Eigenlijk is het als een grap begonnen, vast een keer in de kroeg. We kennen elkaar van de middelbare school en de studie en we waren eigenlijk al een paar jaar benieuwd of het een beetje leuk was, dat curlen.’
Na het zien van een oproep voor het NSK schreven ze zich in voor een introductiecursus bij de enige curlingbaan van Nederland, in Zoetermeer. Veel voorbereiding ging er niet aan vooraf. ‘Na de cursus en het behalen van een baanpermissie hebben we nog twee keer getraind. Toen hebben we ook bepaald wie welke rol in het team kreeg.’
De fascinatie voor curling is begrijpelijk: het bizarre vegen, het onbegrijpelijke geschreeuw en het potsierlijke glijden doen welhaast vermoeden dat het concept uit de koker van de komieken van Monty Python of Jiskefet komt. Er is ook nog een bijkomend voordeel: de gezelligheid.
‘Na afloop van het toernooi was er een borrel voor alle deelnemende teams, waar we onze overwinning met veel bier en flügel gevierd hebben.’
Vroeger, toen de sport nog gespeeld werd op Schotse lochs, was whisky onontbeerlijk als hartversterkertje tegen de kou en de gure noordenwind. In tijden van flauwe winters en indoorijsbanen valt dat wel mee, maar het blijft een heilig mos dat de winnaars de verliezers op een rondje onthalen na de wedstrijd.
Toernooien, tot op het hoogste niveau, spelen zich meer af in de bar dan op het ijs. Eerder deze maand legde een alcoholverbod op de prestigieuze Continental Cup de ziel van de sport bloot: ‘I don’t get it’, sputterde levende curlinglegende Glenn Howard tegen, ‘I’m so old school. If you want to have a drink, go have a drink. Come on. We’ve got to have some fun out here.’ De wisselbokaal die het winnende team mee naar huis nam is dan ook zeer toepasselijk: een forse tinnen bierkroes.

Deel dit bericht: