Geen commentaar: Holocaust? Saaaaai!

Door Bart Braun

 Bij Mare houden we niet zo van mensen die media afknijpen. Bestuurders die mee willen schrijven aan artikelen, spreekverboden opleggen, deuren dichtgooien of allerlei achterlijke eisen stellen – zelfs dit kleine krantje moet elke week de ellebogen inzetten voor de persvrijheid.
Daarom zou u hier wellicht een streng uitgesproken ‘FOEI!’ verwachten naar de verenigingsbestuurders die hun leden verbieden om plaatjes te schieten op clubavonden (pagina 5). De Catena-bazen die er vanuit gaan dat hun leden zelf wel groot genoeg zijn om te bepalen wat er wel of niet op het wereldwijde web geslingerd moet worden, komen inderdaad sympathieker over.
Er valt echter ook wel degelijk wat te zeggen voor de strengere lijn. Je bent lid van een gezelligheidsvereniging, en prutsen met je speeltje is niet gezellig. Bovendien: de helft van de lol van lidmaatschap zit ‘em er natuurlijk in dat de rest van de wereld geen lid is. Wat er normaal gesproken achter de deuren van de vereniging gebeurt, moet een beetje geheim blijven. Wie wil weten hoe een borrelavond eruit ziet, kan altijd nog lid worden.
Er zijn bovendien genoeg redenen om aan te nemen dat de gemiddelde smartphonegebruiker helemaal niet zo goed weet hoe hij of zij zich moet gedragen. Je ziet het bij elk concert, waar het zicht op de band je wordt benomen door een zee van iPhones, opgestoken als een massaal saluut aan de Grote Leider, Steve Jobs. Stuk voor stuk filmen ze het concert in belabberde kwaliteit, in plaats van ervan te genieten.
Je ziet het in de bioscoop, waar de oplichtende schermpjes de aandacht wegtrekken bij het grote scherm.
Je ziet het bij colleges, waar verveelde kinderen de godganse tijd met hun elektronica zitten te spelen. En je ziet het op Facebook en Twitter, waar je na kunt lezen wat ze nou aan het uitspoken waren. Foto’s van collegezalen in dat vieze gele licht. College over de Holocaust? ‘Saaaaai!’ Gelukkig kan er op ‘school’ tijdens de ‘les’ alvast een shopafspraak gemaakt worden. Als er ergens een verbod op smartphonegebruik nodig is, dan is het in de collegezaal.
Dat getwitter en gefacebook is respectloos naar de docent. Die heeft zich wel voorbereid, en moet er wel de aandacht bijhouden. Die foto van het omhoog gekropen stringetje voor je is respectloos voor het meisje dat het aanheeft, en hoeft zeker niet met miljoenen Redditors gedeeld te worden. Als je college echt zo ‘saaaaai’ is, ga er dan gewoon niet heen.
Er is niets aan: geluid uitzetten, en het apparaatje je tas of broekzak laten. En die ene keer dat er echt een misstand vastgelegd moet worden, doe je het natuurlijk wel. Geen bestuurder die je tegenhoudt.

Deel dit bericht: