Universitair cao-overleg ‘muurvast’

25 Januari 2012

De vakbonden voor universitair personeel willen volgende week overleg met hun Leidse achterban over de vastgelopen onderhandelingen met de Vereniging van Universiteiten (VSNU) over een nieuwe universitaire CAO.

De gesprekken hierover werden november vorig jaar opgeschort, omdat de partijen er niet uitkwamen.
Deze maand vinden binnen alle universiteiten bijeenkomsten plaats waar werknemers spreken met vakbondsbestuurders over de nieuwe CAO, in Leiden gebeurt dat volgende week maandag in het Kamerlingh Onnes gebouw.
Volgens biologe Rinny Kooi, voorzitter van het lokaal overleg van vakbonden in Leiden zitten de onderhandelingen ‘muurvast’. De bonden vallen over de voorgestelde versobering van sociale zekerheid, waarbij geen werkgelegenheidsgaranties gegeven worden.
Zonder die versobering, wil de VSNU ook geen loonsverhoging afspreken, stellen de bonden. De universiteiten zetten verder in op de afschaffing van de ouderenregeling voor medewerkers geboren na 1952. Kooi: ‘Er zit niets voor de medewerkers in.’
Kooi ziet vooral in de volgens haar toegenomen werkdruk een reden waarom er iets extra’s zou moeten komen voor medewerkers: ‘Ze weten hoe druk we het hebben, dan mag je toch ook wel iets voor je werknemers doen.’
De bonden zetten in op koopkrachtbehoud en werkzekerheid, met het oog op de bezuinigingen. Ze eisen een loonsverhoging van 2 procent. In 2010 waren er acties tijdens de opening van het academisch jaar over de toen ook vastgelopen onderhandelingen.
Er werd een loonsverhoging geëist van 1,25 procent. Uiteindelijk is de CAO verlengd en kregen werknemers een eenmalige uitkering van 500 euro.
Kooi: ‘Eigenlijk zitten we nog in dezelfde situatie.’  Een woordvoerder van de VSNU zegt dat het struikelpunt in de onderhandelingen vooral de eis is van werkgelegenheidsgaranties. ‘We bieden een intensievere begeleiding naar ander werk aan, maar een garantie daarop kunnen we en willen we niet bieden.
En loonsverhoging is in het huidige bezuinigingsklimaat moeilijk.’ Ze zegt dat de VSNU overweegt samen met de bonden een enquête te houden onder werknemers. Over ongeveer zes weken gaan de partijen weer in gesprek om te bepalen hoe verder moet. DJZ

Deel dit bericht: