Tekort aan krantenjongens

Door Thomas Blondeau

 ‘Ik wil naar…’
PATS!
‘Wat had ik gezegd!’
‘Vader… excuses vader, ik wil naar de universiteit. Geschiedenis studeren.’
‘Waarom, in Thorbeckes naam?’
‘Om kennis op te doen. En een goede baan te krijgen natuurlijk.’
‘Als je rijk wil worden, moet je ondernemer worden. Daar hoef je niet voor te studeren. Als je een baan wil, kun je evengoed naar een university of applied sciences – hbo noemden wij dat – Zijlstra had dat al in 2012 door. Hoef je niet eens voor af te studeren. Gewoon blijven hangen bij je stageplek. In mijn tijd stimuleerde Zijlstra niet voor niets dat studenten bedrijfjes zouden opstarten.’
‘Vader, niet weer over Zijlstra. Ik ben al naar hem vernoemd en…’
PATS! KLABOEM!
‘Zijn naam zal niet ijdel gebruikt worden in dit huis! Kom hier, en neem een biertje mee nu je toch onderaan de keldertrap ligt. Jij wou geschiedenis? Krijg je bij mij voor niets. Luister, ik was vroeger net als jij. Ik dacht dat de universiteit een plaats was waar het om kennis ging en toegegeven, een voorbereiding op een goed of althans, beter loon. Gelukkig was daar Zijlstra. Hij had zelf sociologie en marketing gestudeerd en wist dus maar al te goed waar zo’n opleiding goed voor was. In nauwelijks een jaar voerde hij de langstudeerboete in en schafte tegelijk de masterbeurs en de gratis tweede studie af. Het ov-recht werd ingekort, het streven naar zoveel mogelijk hogeropgeleiden aan de kant gezet.’
‘Maar…’
‘Nee, niks maar. Zijlstra had gelijk. Onderzoek had in zijn tijd allang uitgewezen dat mensen toch wel gaan studeren of ze nu beurs krijgen of niet. Laat ons wel wezen, die paar duizend euro konden er heus wel bij. Ja, zo’n twee procent – type bijstandmoeder – haakte af. Goed, daar had een aparte regeling voor moeten komen. Maar een beetje overheid wil natuurlijk minder en niet minder regels. Toch?’
‘Ja… vader.’
‘Tuurlijk, er was een wat rottige overgangsfase van tien jaar. Ouders waren totaal niet voorbereid om financieel bij te springen. De bachelortitel devalueerde door een verrommeld onderscheid tussen hbo en universiteit. Afgestudeerden kregen door hun studieschuld moeilijk een hypotheek. En omdat studenten door het systeem gejaagd werden, daalde het kennisniveau. Om er nog maar te zwijgen over hoe armzalig ze de middelbare school verlieten. Maar geen omelet zonder gebroken eieren, geen revolutie zonder wat overtollige klappen. En laat ons wel wezen: hoeveel academici heeft de BV Nederland nodig? In mijn tijd had je een tekort aan krantenjongens en staakten de schoonmakers. Nie wieder, dachten we toen.’
‘U heeft gelijk, vader.’
‘Dus, wat wordt het?’
‘Sociologie en marketing.’
‘Halbe, je bent een man geworden.’

Deel dit bericht: