Leiden boert goed in Brussel

25 Januari 2012

Leidse wetenschappers zijn succesvol in het binnenhalen van Europese subsidies. De Brusselse subsidieverstrekker European Research Council (ERC) heeft dinsdag 294 wetenschappers financiële ondersteuning gegeven die kan oplopen 3,5 miljoen euro.

Vier Leidse wetenschappers hengelden geld binnen en de universiteit gaat daarmee in Nederland aan kop. Groningen pakte drie beurzen, Twente en de Vrije Universiteit haalden geen subsidie binnen.
Archeoloog en historicus Maarten Jansen gaat met Europees geld onderzoek doen naar de kalenders van Maya’s en Azteken. Taalwetenschapper Willem Adelaar krijgt 2,6 miljoen euro voor het bestuderen van de relatie tussen Centraal- en Zuid-Amerikaans Ameri-indiaanse talen. Chemisch bioloog Hermen Overkleeft gaat samen met zijn collega Hans Aerts onderzoek doen naar vetsuikers. Zij krijgen daar 3 miljoen euro voor.  Sterrenkundige Ewine van Dishoeck ontvangt  2,5 miljoen euro voor onderzoek naar het ontstaan van sterren en planeten.
De universiteit is al een tijd bezig om de jacht op Europees geld te intensiveren. Dat beleid lijkt nu zijn vruchten af  te werpen. Het is voor de vierde maal dat de ECR deze subsidies verstrekt. In totaal werd er 660 miljoen euro verdeeld. Het Nederlandse totaal komt op twintig beurzen. Dat zijn er drie meer dan vorige jaar. Op de ECR-ranglijst staat Nederland zesde. Groot-Brittannië, Italië, Zwitserland, Duitsland en Frankrijk deden het beter. VB

Deel dit bericht: