Hoger beroep tegen hackers

25 Januari 2012

Het Openbaar Ministerie wil een zwaardere straf voor de twee hackers die in 2008 de website van de Universiteit Leiden platlegden.

De universitaire website zat toen in een overgangsfase van het oude naar een nieuw contentmanagement-systeem, en daar wisten de twee handig gebruik van te maken. Het duurde bijna twee weken voordat alles weer naar behoren liep, al waren de belangrijkste onderdelen al na twee dagen weer beschikbaar.
De universiteit deed aangifte, en iets later arresteerde de digitale recherche twee jongens. Het ging om een middelbare scholier uit Enschede, en een student uit Eindhoven.
In de rechtszaak eiste de universiteit een schadevergoeding van 30.000 euro, maar zij kon dat bedrag volgens de rechter niet voldoende onderbouwen.
De rechter veroordeelde het tweetal uiteindelijk tot voorwaardelijke straffen van respectievelijk 60 en 90 uur. Een milde straf, mede omdat de politie fouten zou hebben gemaakt bij de huiszoeking.
Afgelopen vrijdag begon het hoger beroep.
Het OM eiste daar onvoorwaardelijke werkstraffen voor het tweetal, en voor de oudste dader eveneens een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. De uitspraak is eind volgende week. BB

Deel dit bericht: