Aandacht en autorijden

18 Januari 2012

De Stichting Collectieve Actie Studenten heeft het kort geding tegen de universiteit van Leiden en zes andere steden verloren.

De studenten eisten dat universiteiten het collegegeld voor een tweede studie moesten opschorten.
Een jaar van tweede bachelor kost een alfa- of gammastudent 5280 euro, terwijl beta’s en geneeskundestudenten 9600 euro betalen. Masterstudenten van beide richtingen zijn nog veel meer kwijt, respectievelijk 14.650 en 18.100 euro. De bedragen komen overeen met de tarieven die studenten van buiten Europa betalen, voor wie de universiteit ook geen rijksbijdrage ontvangt. Deze tarieven zijn weer afgeleid van het bedrag dat de universiteit gemiddeld voor een reguliere student ontvangt, ongeveer tienduizend euro.
Dat bedrag is gebaseerd op het gemiddelde en dus niet de feitelijke kosten van de opleiding. Zo compenseren goedkope opleidingen die weinig kostbaar onderzoeksmateriaal en college-uren vergen, zoals rechten en geschiedenis, de dure opleidingen zoals geneeskunde en biomedische wetenschappen.
Onterecht, vinden de studenten. Je betaalt wat je gebruikt, is hun motto. Universiteiten mogen onder geen beding verdienen aan volgers van een tweede opleiding.
De rechter vond de aangeleverde cijfers van de stichting voldoende aantonen dat de tarieven onjuist zijn, maar is het met de stichting eens dat de tarieven gebaseerd moeten worden op marginale kosten. Voor een oordeel is echter meer onderzoek nodig. De SCAU heeft daarom tot 25 januari om met nieuwe cijfers te komen. De uitslag van die rechtszaak wordt binnen een half jaar verwacht. CR

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

18 Januari 2012