Nieuws
Usis ettert voort
De universiteitsraad accepteert de wijze waarop het college van bestuur de kosten van Usis in kaart heeft gebracht. In totaal komen die uit op 11 miljoen euro, terwijl er 4,6 was begroot.
woensdag 14 december 2011

Het bedrag is terug te vinden door gegevens in de jaarrekening, het evaluatierapport van consultancybureau Cap Gemini en de notitie verbeteringen Usis met elkaar te combineren. De raad had om apart document gevraagd. Het college leverde dit niet.

De Abvakabo/FNV was het daar niet mee eens maar de rest van de raad wil niet langer bij de kwestie stilstaan.‘Dit deel van het dossier is afgesloten’, zei Tim Fleur van studentenfractie SGL-CSL en voorzitter van de commissie financiën. ‘Het gaat ons nu om het verbeteren van het systeem en de ontstaansgeschiedenis van het project.’

Maarten Jansen van promovendipartij Young Researchers was het hier mee eens. ‘Al was het misschien een zoekplaatje, we hebben de kosten.’‘Maar we hoeven hier niet te klappen voor de verdubbeling van kosten’, zei Margriet Suijten van de Abvakabo/FNV. ‘En daar komt de stress en werkdruk op de werkvloer nog bij. We mogen niet uit het oog verliezen dat er nog problemen zijn.’

De Leidse kosten verbleken overigens bij die van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam. Uit documenten van deze instellingen (zij noemen hun systeem Sis), die met Leiden en de universiteit van Tilburg het administratieproject zijn gestart, blijkt dat hun totale kosten nog veel hoger uitvallen. In een notitie met de titel ‘Stand van zaken Sis’, gedateerd mei 2011, blijkt dat de hogeschool in totaal 14,6 miljoen investeert in het project. De UvA geeft maar liefst 25 miljoen uit.

‘Je mag echter Leiden en de UvA niet een op een vergelijken’, zegt UvA-woordvoerder Paul Helbing. De UvA is groter (zo’n 14.000 studenten meer dan Leiden. red) en inhoudelijk zijn er verschillen in het systeem. ‘In totaal komt de investering van de UvA op 18,8 miljoen verspreid over tien jaar. In die 25 miljoen is ook de inzet van alle interne medewerkers verrekend, dat geeft een ander beeld.’ Het oorspronkelijke UvA-budget was 12,7 miljoen blijkt uit de notitie.

‘Het is appels met peren vergelijken’, vindt Helbing. Wat nu de grote inhoudelijke verschillen zijn tussen Leiden en Amsterdam kan hij echter niet uitleggen.

Volgens de Amsterdamse studentenpartij mei, actief in de studentenraden van de UvA, zijn de kosten nog hoger.

‘In die 25 miljoen zijn een aantal kosten niet verwerkt’,  zegt  mei-voorzitter Nikolai Jacobs. Verder gaat het om een groot aantal fulltimers die al zeven jaar aan het project werken. Wij schatten de kosten op 36 miljoen.’

Mei maakte een persiflage op de Sis-website met onder andere de volgende disclaimer: ‘De informatie in SIS is met de minst groot mogelijke zorgvuldigheid samengesteld en zo achterhaald mogelijk. De Universiteid (sic) van Amsterdam behoudt zich het recht voor om zonder voorafgaande waarschuwing wijzigingen aan te brengen in de informatie die wordt aangeboden via SIS.’ Het universiteitsbestuur was not amused met de actie.

Opvallend genoeg heeft de UvA de hulp ingeroepen van de Leidse geneeskundestudent Hans Pinckaers. Hij maakte begin dit jaar uCheck, een schil om Usis heen, die het gebruik van het administratiesysteem een stuk eenvoudiger maakt. VB