Hoofdpijn tussen de sterren

14 December 2011

Als het weer het toelaat, gaat de Nederlandse astronaut prof. André Kuipers op 21 december wederom de ruimte in. Hij vertrekt voor een missie van een half jaar aan het internationale ruimtestation ISS. Kuipers zal daar een aantal wetenschappelijke experimenten uitvoeren. Eén daarvan is ontworpen door neurologe Alla Vein van het LUMC. In 2009 publiceerde zij al over ‘astronautenhoofdpijn’: meer dan tweederde van alle ruimtevaarders ontwikkeld tijdens de missie hevige hoofdpijn, soms zelfs zo erg dat ze tijdens de pijn niet kunnen functioneren. Kuipers wordt de eerste van twintig deelnemers in Veins onderzoek: hij moet regelmatig vragenlijsten invullen over de frequentie en aard van zijn hoofdpijnen.
‘Vroeger werd gedacht dat de hoofdpijn een symptoom was van motion sickness, maar uit eerder onderzoek van ons blijkt dat dat niet zo is. Het lijkt ook een ander soort hoofdpijn te zijn dan de soorten die we al kennen’, vertelt Vein.
Vermoedelijk heeft de ruimtehoofdpijn iets te maken met de veranderde bloedtoevoer naar de hersenen. ‘Normaal gesproken zit twee derde van je bloed in de onderkant van je lichaam. Zonder zwaartekracht is dat anders verdeeld, en krijg je een enorme toevoer naar het brein. In onderzoek waarbij vrijwilligers langdurig met hun hoofd naar beneden in een gekanteld bed liggen, krijgt een zelfde percentage hoofdpijn als bij echte ruimtevaarders.’ Vein: ‘Het zou kunnen dat er nog andere oorzaken zijn; maar laten we eerst maar gegevens verzamelen voor we daarover speculeren.’ BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

14 December 2011