Glazen huis maakt gul

Studenten gooien zichzelf in de aanbieding. Aan elkaar geknoopte bh?s, mannenveiling of een etentje met Pechtold. Leiden is aangeraakt door de kerstgeest van naastenliefde en haalt massaal geld op voor het Glazen Huis.

Taco van der EbVrouwendispuut Il Lustra zamelt kleren in.

Door Dirk-Jan Zom

‘We zijn ’s ochtends om negen uur begonnen en ’s nachts om half twee gestopt. Toen was het nog steeds niet klaar.’ Merel van Zoelen heeft samen met haar dispuut Il Lustra kleren ingezameld. Afgelopen zaterdag hebben ze alles uitgezocht en geprijsd. De bibliotheek van studentenvereniging Quintus ligt er vol mee.
Serious Request, waarbij drie dj’s van 3FM zich ten bate van een goed doel een week lang opsluiten in een glazen huis, is aan zijn achtste editie toe. Hun doorzichtige radiostudio staat dit jaar op de Leidse Beestenmarkt.

Van Zoelen: ‘Een moeder van een meisje uit het dispuut heeft een weeshuis opgezet. We wilden kleren inzamelen om te verkopen. Toen bekend werd dat het Glazen Huis naar Leiden kwam, hebben we besloten daarop te wachten.’ Via 3600 flyers werd de actie onder de aandacht gebracht. Aanstaande zaterdag vindt de kledingmarkt op Quintus de verkoop plaats. Ben je daar toch, kun je ook je fiets laten verven door damesdispuut Sté Amé.
Het zijn maar een paar van de vele acties die studenten en medewerkers van de universiteit organiseren voor het Glazen Huis. Tijdens hun opsluiting beperken de dj’s hun voedselinname tot fruit- en groentensapjes. Ook de studenten leveren vaak een tegenprestatie: zo houden roeiverenigingen Njord en Asopos de Vliet woensdag een 24-uurs roeimarathon; leden van de verenigingen zullen zoveel mogelijk kilometers roeien op twee ergometers op het ‘studentenplein’ voor Museum Volkenkunde. Zwemvereniging Aquamania gaat dan weer twaalf uur lang zwemmen.
Dezelfde dag verzorgt de  rechtenfaculteit een collegemarathon van een etmaal. Tegen vergoeding kunnen belangstellenden colleges bijwonen. Decaan Rick Lawson, staat van twee tot drie uur ’s nachts ingedeeld. ‘Ik zit meestal nog te werken rond die tijd. Ik stop nu met e-mailen en ga college geven.’ Bij Geesteswetenschappen kunnen medewerkers hun eindejaarsgeschenk als bedrag schenken aan het Glazen Huis.

3FM-dj Gerard Ekdom ziet de eigen initiatieven rondom de actie toenemen. ‘Toen we in 2004 begonnen was het heel klein. Het ging als een olievlek over het land en het enthousiasmeert nu alle doelgroepen; ouderen, kinderen en studenten. Mensen vragen zich af wat ze kunnen doen. Het is een kersttraditie geworden.’ Verleden jaar werd 7,1 miljoen euro opgehaald.
Alle grote studentenverenigingen organiseren allemaal activiteiten. Heb je toevallig een zware klus doen, dan is bij Minerva een groep eerstejaars mannen te huur. Je kunt er op bieden tijden een veiling die de studentenvereniging dinsdag organiseert onder leiding van veilingmeester Alexander Pechtold. Annelijn van Wees: ‘Pechtold is hier lid geweest. Hij was direct heel enthousiast.’ Andere veilingstukken: reisjes, een lunch met de veilingmeester zelf of een dagje vliegen. Jaarclubs bieden een week koken of een dag chauffeuren aan.
Ook wordt er een Life Action Role Playing Game gespeeld. Van Wees: ‘Twee zalen worden omgebouwd, we hebben decorstukken geregeld. Leden worden opgeroepen verkleed te komen. We zijn bezig met het schrijven van een verhaal. Deelnemers worden ingedeeld in groepen en krijgen bepaalde kenmerken voor in het spel.’
Augustinus bouwt de grote zaal van de sociëteit ook om, waar leden tegen betaling kunnen lasergamen. Voorzitter Bas van der Hoff: ‘Er komen obstakels in de zaal. Mensen gaan het dan met hun gezelschap of cordial tegen elkaar opnemen. Dat zal voor competitie zorgen.’ Catena is met de cocktailbar op het studentenplein.
Ook disputen gaan los. Damesdispuut Witte Wieven van SSR zamelt bh’s in. Daarvan maken ze een slinger die ze met het opgehaalde sponsorgeld gaan inleveren bij het Glazen Huis. Liza van der Aa: ‘Hoe langer de slinger, hoe ludieker de actie, hoe meer mensen willen doneren.’ Er zijn nu al honderd bh’s binnen.
Vrouwendispuut VampierElles en mannendispuut Aquavite van Quintus maakten samen een frivole kalender. ‘Er is ooit al een kalender geweest van Quintus’, vertelt Ella Daalderop van VampierElles. Een oud-lid van het dispuut is fotografe. De duizend kalenders zullen verkocht worden op het studentenplein en op het station.
Europese studentenvereniging AEGEE zoekt het buiten Leiden. Leden van alle Nederlandse afdelingen gaan 36 uur lang liften. Per bereikte AEGEE-stad krijgen ze geld van sponsoren.
In Hortus Botanicus vindt de Glazen Kluis plaats, een evenement van Hope XXL, een jongerenorganisatie die een manifest opstelt met ideeën voor een betere wereld.
Zestien studenten gaan vanaf 21 december 24 uur lang in een kas in gesprek met allerlei prominenten als cabaretier Freek de Jonge, oud-politici Joris Voorhoeve en Arend Jan Boekestijn.
Organisator Frits Bloemberg: ‘De studenten zullen met hen filosoferen over de weg naar een betere wereld. Het gaat niet zozeer om het inzamelen van geld, het is een inhoudelijke verdieping van de actie van 3FM.’
Leidse studente Channa van Leijsen is één van de studenten die vierentwintig uur plaats gaan nemen in de kas. Ze wil graag met oud-tafeltennister en correspondent Bettine Vriesekoop spreken over de situatie China-Tibet. ‘Ik ben zelf in China geweest. Ik vraag me of ze mogelijkheden of oplossingen ziet’, zegt ze. Ook hoopt ze tips te krijgen voor Hope XXL.
Een andere variatie is de Houten Hut op het Hooglandsekerkplein. Een initiatief van oud-student Jurre Weersma en student Wieger Jonker, dat een podium biedt aan alle acties die het Glazen Huis niet halen.
Weersma: ‘Er zijn zoveel mensen die een actie opzetten of een liedje op de gitaar spelen. Ze halen geld op en gaan naar het Glazen Huis om dat aan te bieden en te vragen of ze een liedje kunnen doen. Maar daar is niet altijd ruimte voor. Bij ons kunnen die mensen hun kunsten vertonen, waarmee we weer geld ophalen voor het Glazen Huis.’
In de Houten Hut treden bandjes op, fysiotherapeuten geven tegen betaling massages, je kunt je fietsband laten plakken en er wordt internetradio gemaakt. Een vergunning regelen bleek nog lastig, zegt Weersma. ‘De gemeente was bang dat het een studentikoze actie zou worden: bier zuipen voor het goede doel. Maar wij willen juist een actie neerzetten voor mensen van nul tot honderd jaar. Ik heb mijn familie uitgenodigd. Voor mijn nichtjes van vier moet het ook leuk zijn.’
Serious Request zorgt ook voor muzikale inspiratie; Habes, huisband van Quintus nam het nummer Rivier op. Toetsenist Frank Renooij schreef het. ‘We hebben het nummer thuis opgenomen.’ Er zijn uiteindelijk 250 cd’s gemaakt, die voor 4 euro per stuk via hun website en op Quintus verkocht worden.
‘Het nummer is niet alleen bedoeld om geld in te zamelen, maar ook om de vlam erin te blazen. Het past natuurlijk ook bij een actie van 3FM. Waarbij het wel lastig is om een charity song te maken, die niet heel zoetsappig is. Je zit gelijk in de We are the World-sfeer.’ Renooij hoopt dat het nummer nog even op 3FM wordt gedraaid.
Gerard Ekdom is blij dat het huis in Leiden staat. ‘Ik ben gek op studentensteden. En het staat nu weer eens in de Randstad. Leiden heeft er zin in. Laten we hopen dat het een mooi bedrag wordt.’


Agenda Serious Request

Do 15 dec: Klassieke avond in Marekerk.

16, 17, 18 dec: Medische check up door
studenten de Medische Faculteit der Leidse
Studenten. Centraal station.

Zo 18 dec: Serious Request Kick-off Party, LVC, 22 - 4u

Ma 19 dec: Pubquiz, De Engel. 21 u
Openingsparty, Hifi. 23-5u

Di 20 dec: El Cid Flashmob, plein Museum
Volkenkunde. 18.30 u

Woe 21 dec: Stubandikoos, optredens bands studenten-verenigingen, Minerva. 20.00 u,
Silent disco on ice, IJsbaan Nieuwe Rijn.
18.00 u – 21.00 u, L.A.R.P.-paleis Minerva,
17.00 u -20.00 u
Do 22 dec: Lasergamen, spellenavond en
technodixo op Augustinus. va. 14.00 u

Kerstmarkt studieverenigingen Geestesweten-schappen, Huizingagebouw. 15.00 u – 20.00 u

Een overzicht van alle activiteiten op
sr11.leidenuniv.nl

This one’s for mama
Onder de klanken van de Britse band Snow Patrol sluit op zondag 18 december om 9 uur de deur van het Glazen Huis. Tot en met vrijdag 24 december zullen dj’s Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Timur Perlin 24 uur per dag vanuit de glazen studio radio maken, zonder te eten. De achtste editie van Serious Request draagt de naam This one’s for mama en haalt geld op voor moeders die geraakt zijn door oorlog en conflicten. Het Rode Kruis helpt deze moeders met onderdak, water, voedsel en medische hulp. Het gaat om ongeveer tien miljoen slachtoffers in tenminste vijfentwintig landen, meldt de website over de actie.
Serious Request begon in 2004 in Utrecht. Sindsdien is er steeds meer geld opgehaald. Bij die eerste editie was dat ongeveer negen ton. Vorig jaar in Eindhoven werd er een recordbedrag opgehaald van 7,4 miljoen euro voor slachtoffers van aids.
‘Echt voorbereiden op de dagen in het huis kan niet’, vertelt Gerard Ekdom. Hij doet deze week rustig aan en wil vooral de laatste dagen goed uitslapen. ‘Ik weet ongeveer wat ik kan verwachten. Maar elke keer is het weer anders, is het weer de vraag welke bocht de achtbaan gaat nemen.’ Een slechte dag voel je wel aankomen zegt hij. ‘Dan heb je even wat nodig, een goede plaat of een leuk moment.’

Meer info op seriousrequest.3fm.nl