Raad de dictator

Taco van der Eb

Door Marleen van Wesel

‘Wat is dit?’ vraagt een dronken mannetje in kaplaarzen bij de deur van Café de Bonte Koe. SPIL, de studievereniging van politicologie organiseert daar een quiz. ‘Politicologen, mijn hoela!’, kraait hij. ‘SGP’ers zijn het, allemaal!’
Achterin de Bonte Koe, waar ongeveer 35 studenten politicologie knus in een hoek gepropt zitten, is de sfeer aanzienlijk beter. Zes teams gaan vanavond de strijd met elkaar aan. Het zijn vooral eerstejaars studenten, maar er zijn ook ouderejaars en zelfs de promovendi hebben een PhDreamteam afgevaardigd. Dat schrikt de eerstejaars allerminst af. ‘Ik hoop juist dat de vragen echt over politiek gaan’, zegt Sebastiano (18). ‘Laatst deed ik mee aan een pubquiz met bijna alleen maar showbizzvragen. Ik weet nu eenmaal meer van de Belgische regeringsformatie dan van Lady Gaga.’ Het team van Sebastiano en zijn jaargenoten Eveline (21), Floor (19) en Julia (19) heet Sinterklaas bestaat en hij zit daar. Sebastiano: ‘Dat is een uitspraak die Hans Wiegel ooit deed over Joop den Uyl.’
Jip Stam en Alinda Bos van de commissie faciliteiten presenteren de avond. Gelukkig voor Sebastiano stellen ze in de eerste ronde, over de vaderlandse geschiedenis, geen enkele vraag over Lady Gaga, maar wel een over het kabinet-Den Uyl. De tweede ronde gaat over staatsrecht. Reden voor een diepe zucht in team Sinterklaas bestaat en hij zit daar. ‘Dat vak hebben wij nog niet gehad.’ Toch worstelen Sebastiano, Eveline, Floor en Julia zich aardig door de vragen over de Raad van State, moties van wantrouwen en de zetelverdeling in gemeenteraden. Na de tweede ronde staan ze op de tweede plaats, nog boven het PhDreamteam.
Met een brede grijns beginnen Eveline en Floor aan ronde drie, Raad de dictator. ‘Het klinkt misschien een beetje pervers, maar over slechte dictators onthoud ik veel meer dan over saaie Nederlandse politici’, bekent Floor hoopvol. Inderdaad weet team Sinterklaas bestaat en hij zit daar dat Fidel Castro degene was die in 1971 moest dulden dat tegenstanders het varkensgriepvirus Cuba binnensmokkelden en dat Jozef Stalin de zoon van een schoenmaker was. Na de vierde ronde, waarbij nieuwsfoto’s gekoppeld moeten worden aan historische gebeurtenissen, staat team Sinterklaas bestaat en hij zit daar nog altijd op de tweede plaats.
Er volgen nog enkele rondes met vragen over de Koude Oorlog en over de actualiteit en schattingsvragen als ‘Hoeveel werkende energiecentrales met een vermogen van meer dan één megawatt heeft Nederland?’ en ‘Hoe vaak zei Obama “the” in zijn inauguratiespeech?’
Dan is het tijd voor bier en borrelhapjes, terwijl de commissie onderwijs en faciliteiten de punten optelt. Commissaris Martine de la Haye (19), die de avond georganiseerd heeft, is alvast tevreden. ‘Het is heel gezellig en over de kennis van de teams ben ik zeker niet teleurgesteld. Al is het soms verrassend om te zien wat ze wel of juist niet wisten.’
Het PhDreamteam eindigt op de eerste plaats. Team Sinterklaas bestaat en hij zit daar moet uiteindelijk genoegen nemen met de vierde plaats. ‘Tja, we wisten niet zoveel over de Koude Oorlog’, reageert Eveline. ‘Terwijl we dat allemaal als eindexamenonderwerp bij geschiedenis hebben gehad.’

Deel dit bericht: