Leiden bovenaan in Keuzegids

7 December 2011

In de nieuwe Keuzegids Universiteiten 2012 komt de Leiden naar voren als de beste brede instelling, samen met de Radboud Universiteit Nijmegen.

Beide scoren een gemiddelde beoordeling van 6,3. De Universiteit Utrecht staat kort daarachter op de derde plaats, de UvA staat laatste. Vijf bacheloropleidingen van de Universiteit Leiden zijn het beste van het land. Het gaat om rechtsgeleerdheid, criminologie, film- en literatuurwetenschap, informatica en wiskunde.
De opleiding rechtsgeleerdheid in Leiden eindigt met 6,4 op de eerste plaats, al is volgens de Keuzegids geen van de opleidingen in Nederland een echte topper. Van de drie criminologie-opleidingen in Nederland is Leiden ook het beste: 6,6. Informatica in Leiden is als hoogst beoordeeld met een 7,4. Film- en literatuurwetenschappen eindigt met een beoordeling van 7,8 boven de Universiteit Utrecht en de UvA. Wiskunde in Leiden wordt met een 8,4 als hoogste beoordeeld, net iets beter dan de opleiding in Groningen.
De opleiding wiskunde als geheel komt als beste uit de bus. De University Colleges staan op de tweede plek. De Leidse variant scoort met een 7,6 de gedeelde derde plaats.
Wil je een grote kans maken op een baan op niveau dan kun je het beste geneeskunde, tandheelkunde of farmaceutische wetenschappen gaan studeren. Volgens De Keuzegids wordt het diploma het meest onderbenut bij opleidingen als Romaanse talen, Engels of bij kunst- en cultuurstudies.
Het onderwijs aan Nederlandse universiteiten ‘bungelt er een beetje bij’, schrijft hoofdredacteur Frank Steenkamp, omdat faculteiten en docenten onderzoek vaak belangrijker vinden dan onderwijs. Ook is er kritiek op de studievoorlichting, die soms een te mooi beeld schetst. De Keuzegids Hoger Onderwijs wordt jaarlijks samengesteld op basis van resultaten van de Nationale Studenten Enquête en beoordelingen van experts bij de accreditatie van opleidingen.
Vorige week werd ook de Leiden Ranking, de ranglijst van het Centrum voor Wetenschaps en Technologiestudies (CWTS) gepresenteerd. De Universiteit Twente komt als beste Nederlandse instelling uit de bus op plaats 64. Leiden is Nederlands zesde universiteit op plaats 100. Uit het overzicht blijkt dat de Nederlandse universiteiten dicht bij elkaar liggen en dat de kwaliteit goed is. Nederland moet als een ‘wetenschappelijke hoogvlakte’ gezien worden, aldus het CWTS. De Leiden Ranking richt zich op de onderzoeksprestaties van de universiteiten. DJZ

Deel dit bericht: