Columns & opinie
Geen Commentaar: Senaatspikkies
Dirk-Jan Zom
woensdag 7 december 2011
© Silas.nl

Consternatie in de universiteitsraad. Een impasse dreigt. De hulp van oud-voorzitter van de raad Arno Geleijnse is ingeroepen. Een tussenkomst van zo’n bemiddelaar is een unicum. De fijne verstaander weet dan: stront aan de knikker.

Dus wat zou het zijn?

Problemen rond Usis (weer een miljoen duurder, zie pagina 5)?

Onrust door bezuinigingen?

Op de bres voor wegbezuinigde famacologen?

Of toch een nog belangwekkender zaak?

Hou je vast. Het college van bestuur vindt dat studenten die een vereniging willen leiden eerst hun propedeuse moeten halen. Geen P, is geen bestuursbeurs. De studentenpartijen in de raad eisen dat het ook mogelijk is om te beginnen met het bestuursjaar waarna de vergoeding volgt na het behalen van de propedeuse. Ziedaar: een patstelling.

Maar stel je eens voor. Je bent nuldejaars en tijdens de kennismakingstijd bij je vereniging word je toegesproken door een ab-actis met wel heel veel praatjes, maar geen propedeuse. Lullig, aangezien meerdere nullen die al wel behaald hebben. Geloof je hem? Geldt er nog zoiets als universitaire eer? Of gaat het er echt alleen om wie de beste lullepot kan houden en het meest op de sociëteit aanwezig is?

Bestuurders van de grote verenigingen zijn de high potentials, de future leaders of tomorrow desnoods. Voor hen moet het halen van de propedeuse toch geen probleem zijn? Welke vereniging wil eigenlijk worden bestuurd door studenten die er in hun opleiding weinig van bakken? Het leiden van een vereniging is een verantwoordelijke taak. Als je echt graag wilt besturen, en de echte senaatspikkies weten dat al voordat ze lid worden, dan haal je dat papiertje gewoon.

Voor wat hoort wat. Je krijgt geld van de universiteit en daarvan mag je een jaar op je vereniging rondlopen. Waar je nuttige ervaringen opdoet. Big time aan je cv bouwt, en een mooie tijd hebt. Daar mag best iets tegenover staan. En bovendien ben je aan de universiteit om te studeren.

Mocht de maatregel minder potentiële kandidaten voor de besturen opleveren, dan is dat jammer. Maar het lijkt eerder een gezonde prikkel voor de echt gemotiveerde kandidaten. Zij zullen zorgen dat ze in het eerste jaar hun punten halen, of alsnog de benodigde vakken doen, zodat ze hun P halen. Een groter gevaar is de langstudeerboete. Een bestuursjaar leidt tot vertraging, wat behoorlijke financiële consequenties kan hebben. Maar in dat geval is deze eis alleen maar een goede stimulans om je propedeuse al te hebben. Mocht de vrijstelling van de langstudeerboete voor studentbestuurders er niet komen, dan kun je als bestuurder maar beter zo min mogelijk vertraging hebben.

Dus, je P, daar lul je niet over, die heb je.