Faculteiten gaan toch kaasschaven

Decanen willen toch geen afdelingen schrappen

7 December 2011

De bezuiniging van in totaal 15 miljoen euro die de universiteit de komende jaren gaat doorvoeren bij alle faculteiten en ondersteunende afdelingen, zal toch volgen de kaasschaafmethode binnengehaald gaan worden.

En dat is tegen de afspraken in. De faculteiten zouden gerichte keuzes gaan maken omdat een algemene korting als nog schadelijker wordt gezien.
Dit voornemen is ook vastgelegd in de kadernota en er was een taskforce, bestaande uit de decanen en het college, die de gerichte bezuinigingsplannen beoordeelde. Maar de faculteiten zijn er niet in geslaagd om hun portfolio tegen het licht te houden en afdelingen, instituten en hoogleraren te schrappen.
De faculteiten en dienstverlenende eenheden worden in totaal 5 procent gekort. Deze bezuiniging wordt geleidelijk ingevoerd. Te beginnen met 1 procent in 2012. De daarop volgende jaren komt er tot en met 2016 telkens een procent bij.
De universiteitsraad wilde maandag van Albert van der Geest, de ambtenaar die medeverantwoordelijk is voor het opstellen van de begroting, weten wat er is misgegaan. Inhoudelijk wilde hij niet reageren, dat was volgens hem aan het college, volgende week. Maar hij legde wel uit dat de decanen de deadline gewoon niet gehaald hebben. ‘We moesten de begroting samenstellen en toen bleek dat de taskforce er niet uit was. Dus heeft het college voor een generieke korting gekozen.’ Het plan is dus voorlopig geflopt.
De raad wilde weten of de taskforce voor de volgende begroting wel met voorstellen komt. Dat is heel goed mogelijk, volgens Van der Geest. De taskforce is in ieder geval niet ontbonden. VB

Deel dit bericht: