Nieuws
Verhaal van appels en peren
Er zitten grote verschillen tussen de profileringsfondsen van de universiteiten, stelt de LSVb vast.
woensdag 30 november 2011

Studievertraging kost geld. Wie studievertraging oploopt, kan een aanspraak doen op een potje dat elke universiteit daarvoor klaar heeft staan: het zogeheten profileringsfonds.

Het heet zo omdat universiteiten grotendeels zelf mogen weten welke vertragingen ervoor in aanmerking komen. De fondsen zijn bedoeld voor mensen die achterlopen door ziekte of zwangerschap, maar daarnaast kunnen universiteiten besluiten geld te geven aan studenten die kunst maken, topsporten, heel slim zijn of bestuurswerk doen.

Er zit behoorlijk wat verschil tussen hoeveel universiteiten in die pot doen, blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond. Koploper Wageningen heeft twee miljoen aan profileringsfonds klaarliggen: iets meer dan 300 euro per student. In Leiden bevat het potje Financiële Ondersteuning Studenten acht ton; € 42,54 per student.

De grote verschillen zijn vooral een appels-en-perenverhaal: van die Wageningse twee miljoen is negen ton bedoeld als beurs voor buitenlandse studenten, maar die groep kun je ook bespelen door je collegegeld te verlagen. Onderzoekende studenten kun je een aanstelling geven als student-assistent, in plaats van een beurs. Hoeveel er aan instellingen beschikbaar is voor de echte tragische gevallen, is vaak onduidelijk.

De LSVb is echter bezorgd over de verschillen: ‘Ze leiden tot ongelijke behandeling van studenten en zorgen voor veel onduidelijkheid’, aldus hun persbericht.

Voorzitter Pascal ten Have geeft toe dat zich nog geen klagende studenten bij hem hebben gemeld. ‘We kijken vooral naar wat er straks gaat gebeuren als er meer druk op die fondsen komt. Met de langstudeerboete is meer geld nodig om studievertraging te compenseren. Veel van die fondsen zitten nu al krap.

Er zijn ook geen richtlijnen over hoe het moet werken. Iemand die zijn rug breekt en daardoor een jaar in bed moet blijven, kan van de ene universiteit een jaar compensatie krijgen, elders een half jaar en bij weer een andere instelling helemaal niets. Dat kan natuurlijk niet; studenten moeten overal op dezelfde manier geholpen kunnen worden. Ik denk ook dat deze groep beter via een andere geldstroom geholpen kan worden.’ BB