Nieuws
'Hoe gaan we dat doen?'
Het college van bestuur blijft vasthouden aan de ambitie om een marktaandeel van 10 procent te veroveren.
Vincent Bongers
woensdag 30 november 2011

De universiteitsraad is sceptisch en vindt het getuigen van weinig realisme. De laatste jaren schommelt het marktaandeel tussen de 7,5 en 8 procent.

Een deel van het geld dat de universiteiten krijgen is gekoppeld aan het aantal studenten dat zij trekt. Stijgt het marktaandeel, dan komt er ook meer geld uit Den Haag. Ook dit jaar is er geen groei van het Leidse marktaandeel te verwachten. Daarnaast doet zich nog de ontwikkeling voor het ministerie meer gaat betalen naar kwaliteit dan kwantiteit. Is de marktaandelenstrijd nog wel relevant?

‘Het is nog lang geen tien procent’, vroeg André Maaskant (SGL/CSL) aan secretaris Paul van Slooten. ‘Wat gaan we daar aan doen?’ ‘De kloof is nog groot’, erkende Van Slooten. ‘Maar we maken kleine stapjes vooruit. Er is sprake van enige verbetering. Het is een proces van lange adem.’ Als potentiële studententrekkers noemde hij international studies, een opleiding die volgend jaar in Den Haag van start gaat. ‘Daar is veel belangstelling voor.’ Ook wil de faculteit Sociale Wetenschappen in 2013 een Engelstalige bachelor psychologie aanbieden. Ook vermeldde hij de sterke groei van de rechtenfaculteit. Verder legde hij uit dat de komst van een aantal nieuwe opleidingen werd gedwarsboomd door de commissie doelmatigheid. Die adviseert het ministerie over het nut van nieuwe studies en opleidingen.

Tim Fleur (SGL/CSL) vond dat de plannen van het college maar voor een paar honderd extra studenten gaat zorgen en dat is ‘vrij mager.’ Het zou getuigen van realisme als het college het getal van tien procent wat naar beneden bijstelt, vond hij.

Volgens Maaskant kunnen we de voorgenomen stijging wel ‘op onze buik schrijven.’