Nieuws
Bestuurders mogen meer verdienen
Minister Van Bijsterveldt van Onderwijs wil het maximale salaris dat universiteitsbestuurders mogen verdienen verhogen.
woensdag 30 november 2011

De bestuurder mogen van de minister 223.666 euro per jaar gaan verdienen. In juni wilde de minister nog dat een salaris maximaal 217.000 euro zou bedragen.

Dit blijkt uit het wetsvoorstel normering bezoldiging topfunctionarissen publieke- en semipublieke sector (WNT) die Van Bijsterveldt aan de Tweede Kamer voorlegt. De minister kwam tot het inzicht om het maximum te verhogen nadat ze had overlegd met ‘iedere onderwijssector.’

Blijkbaar hebben de universiteiten effectief gelobbyd. De minister legt haar keuze uit: ‘Universiteiten zijn, door hun substantiële onderzoekscomponent, qua zwaarte van de bestuursfunctie gelijkwaardig aan onderzoeksinstellingen zoals de NWO en de KNAW.’

De minister beschouwt een verhoging van het maximum bedrag met 6666 euro ‘als meer passend’ dan het oorspronkelijk geopperde salarisplafond. Zo hoopt de minister ook op ‘meer draagvlak uit de sector’.

De best beloonde bestuurder aan de universiteit Leiden is rector magnificus Paul van der Heijden. Hij ontving volgens het jaarverslag over 2010 een salaris van € 167.424 maar daarbovenop ontvangt hij een pensioenvoorziening van enkele tienduizenden euro’s (€ 43.622, verleden jaar). Hij blijft dan ook onder het oude en nieuwe maximum.