Repetitoren onder vuur

?Studenten krijgen indruk dat colleges niet hoeven?
Door Vincent Bongers
23 November 2011

Docenten en studenten in de faculteitsraad Rechten willen dat de professionele bijlesgevers worden aangepakt en buiten de faculteit worden gehouden.

Het rechtenbestuur ziet weinig kwaad in de activiteiten van repetitoren en vindt dat er veel ophef is om niets.
‘Onzekere eerstejaars worden gelokt door repetitoren die lang niet altijd goed les geven’, zei Alex Neumann van de partij Studenten Groepering Leiden (SGL) maandag tijdens de raadsvergadering.
Ook studentenpartij Bewust en Progressief is kritisch over de repetitoren. ‘Studenten krijgen nu de indruk dat het een alternatief is voor onderwijs aan de universiteit. Dat colleges volgen niet hoeft’, zei fractievoorzitter Mireille Bosma.
Neumann laat na de vergadering weten kritisch te zijn op de Sichting Studiebegeleiding Leiden (SSL), een organisatie, ooit opgericht door een rechtenstudent, die bijlessen verzorgt op het KOG.
‘Naar mijn mening wekt de SSL teveel de schijn dat zij een onderdeel uit maakt van de rechtenfaculteit. Ik vind dat misleidend jegens de studenten die daardoor het idee kunnen krijgen dat de rechtenfaculteit een repetitor aanraadt.’
Er worden zo volgens Neumann bepaalde verwachtingen geschapen. ‘En dat terwijl bij deze organisatie, net als bij de andere repetitoren, de kwaliteit niet goed gegarandeerd kan worden.’
Het rechtenbestuur is het daar niet mee eens. De SSL blijkt nu juist een organisatie waar zij wel zicht op heeft. Zo is er inzage in cijferlijsten van studenten die bijles volgen en wordt de relatie tussen faculteit en de SSL elk jaar geëvalueerd.
‘De resultaten die de SSL behaalt zijn goed,’ aldus portefeuillehouder financiën Kees Pafort. ‘Waar maak je je druk om?’ Het bestuur wil best om de tafel gaan zitten met repetitoren maar kan, als het dat al zou willen, niet veel meer doen dan dat.
Maar ook docenten in de raad zijn kritisch over repetitoren. ‘Het is moeilijk voor het bestuur om zich intensief te bemoeien met de repetitoren,’ zei universitair hoofddocent sociaal recht Barend Barentsen.
‘Het speelt zich grotendeels af buiten de faculteit. Maar het is wel mogelijk om repetitoren zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Door bijvoorbeeld te verbieden reclame te maken op het KOG en ze geen mogelijkheid te geven om op de faculteit les te laten geven.’
Jeroen van Sintemaartensdijk van de Lijst Vooruitstrevende Studenten stelde voor dat de studenttutoren hun eerstejaars goed voorlichten over de repetitoren en benadrukken dat zij niet bij de faculteit horen en geen vervangend onderwijs geven. Het bestuur vond dit een goed idee.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

23 November 2011