Studenten slepen Zijlstra voor de rechter

Nederlandse Staat gedaagd voor invoering langstudeerboete
Door Vincent Bongers
16 November 2011

Ze dreigden er al mee, maar nu is het ook echt zover. De studentenorganisaties LKvV, ISO en de LSVb stappen naar de rechter om de langstudeerboete langs juridische weg te blokkeren. De regeling is inmiddels ingegaan.

Al wordt er dit eerste jaar nog geen boete geheven. ‘De Nederlandse Staat is door ons gedaagd’, zegt Pascal ten Have, voorzitter van de LSVb. ‘Er is veel op de boete aan te merken. Tijdens het spel worden de regels veranderd. Studenten die dachten de tijd te hebben om te besturen of een stage te volgen worden nu met hoge kosten geconfronteerd. Dat is in strijd met het rechtszekerheidsbeginsel.’
Deeltijdstudenten moeten ook betalen. Ten Have: ‘Die zijn vaak lang bezig met hun studie. Zij gaan dan een enorm bedrag betalen. Deeltijd studeren wordt zo vrijwel onmogelijk. De toegang tot het hoger onderwijs is in gevaar. We vinden dat er een oplossing voor hen moet worden gevonden.’
Verder is de boete gekoppeld aan de inflatie. Die is nu iets van 2,1 procent. Stel dat er nog iets van 2 procent bij komt dan betaal je alweer een dikke 60 euro extra.’
De organisaties zijn het er ook niet mee eens dat staatssecretaris voor het hoger onderwijs Halbe Zijlstra, stelt dat het om collegegeldverhoging gaat. Dat is onzin, zeggen de studenten. ‘Je kunt de extra kosten niet van de belasting aftrekken, zoals dat bij collegegeld wel kan. Het heeft niets met het onderwijs te maken. Het is gewoon een boete.’
De Leidse hoogleraar staats- en bestuursrecht Tom Barkhuysen die is verbonden aan advocatenkantoor Stibbe maakt voor de studentenorganisaties de gang naar de rechter. Hij bracht in april van dit jaar al een advies uit over de langstudeerboete en stelde toen vast dat het voorstel van Zijlstra aan veel kanten rammelde.
‘De zaak dient voor de civiele rechter in Den Haag’, zegt Barkhuysen. ‘Eerst is er een schriftelijke ronde waarin de Staat zich verweert tegen de bezwaren die wij tegen de maatregel van de staatssecretaris hebben. Dan zullen beide partijen hun zaak bepleiten. Vervolgens doet de rechter uitspraak.’
Zowel de Staat als de studentenorganisaties streven naar een uitspraak van de rechter voordat de boete in gaat. ‘Het gaat dan om september 2012. Het begin van het nieuwe collegejaar. Of dat ook lukt, hangt uiteraard af van de rechter.’
Barkhuysen hoopt dat in maart al het pleidooi gehouden kan worden. Is er kans van slagen? ‘Het standpunt van de studentenorganisaties is goed verdedigbaar. Er zitten serieuze knelpunten in de maatregel.’

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

16 November 2011