?Sociaal leenstelsel zorgt niet voor minder masters?

16 November 2011

Staatssecretaris Zijlstra van Hoger Onderwijs denkt niet dat het aantal masterstudenten zal afnemen als de basisbeurs vervangen wordt door een sociaal leenstelsel.

Dat schrijft hij in een antwoord op Kamervragen van de SP. Die partij refereerde aan een onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) van vorige maand, waaruit bleek dat twintig procent van de studenten geen master zal volgen als het sociaal leenstelsel wordt in gevoerd.
Zijlstra vindt dat lenen voor de studie een goede investering is, mits studenten er bewust mee omgaan en schulden niet nodeloos laten oplopen vanwege een te luxe leefstijl. Hij schrijft wel bereid te zijn om het palet aan ondersteuning en voorlichting op het gebied van leenmogelijkheden door te lichten om te zien of er verbetering nodig is.
SP-Kamerlid Jasper van Dijk vroeg Zijlstra ook of hij besefte dat de maatregel extra pijnlijk is voor deelnemers aan een tweejarige master. Maar ook hier is de staatssecretaris dezelfde mening dat toegedaan.
Hij schreef verder niet te denken dat de maatregelen gevolgen zullen hebben voor de ambitie van Nederland om bij de top vijf van kenniseconomieën in de wereld te horen, omdat het geld dat vrijkomt door de invoering van het sociaal leenstelsel geherinvesteerd wordt in het hoger onderwijs. DJZ

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

16 November 2011