Nederlandse universiteiten niet erg autonoom?

16 November 2011

Nederlandse universiteiten zijn niet zo autonoom als andere Europese universiteiten. Zo hebben ze in tegenstelling tot andere landen niets te zeggen over de instroom van studenten en hebben weinig te zeggen over toelatingseisen.

Dat blijkt uit The Autonomy Scorecard 2010, een rapport opgesteld door de Europese universiteiten vereniging EUA.
De scorecard beoordeelt universiteiten in 28 Europese landen op hun autonomie op organisatorisch, financieel, personeel- en academisch gebied. Vooral in die laatste categorie scoort Nederland niet goed: een 23-ste plaats.
Ierland scoort het beste; daar kunnen universiteiten bepalen hoeveel studenten ze toelaten en welke selectieprocedures ze toepassen. In Nederland lopen inmiddels wel experimenten op dat gebied.
Ook het feit dat universiteiten voor het invoeren van nieuwe opleidingen toestemming nodig hebben van de Nederlands Vlaamse Accreditatieorganisatie zorgt dat Nederland slecht uit de vergelijking komt.
Op personeelsbeleid is Nederland volgens het rapport redelijk autonoom, al is bij bepaling van salarissen wel extern overleg nodig.
Op financieel gebied scoort Nederland goed met een vijfde plaats. Dit komt omdat overschotten op de begroting door de universiteiten behouden mogen worden en ze zonder restricties geld kunnen lenen.
Ook hebben Nederlandse universiteiten redelijk veel vrijheid om de hoogte van het collegegeld te bepalen. DJZ

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

16 November 2011