Harde aanpak

16 November 2011

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het voorstel van staatssecretaris van Hoger Onderwijs Halbe Zijlstra om studenten die onterecht een uitwonende beurs ontvangen harder aan te pakken. Studenten die bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) opgeven dat ze uitwonend zijn maar stiekem bij hun ouders wonen, riskeren vanaf  1 januari een forse boete. Tot nu toe hoefden de fraudeurs alleen de te veel verkregen beurs terug te betalen. Nu komt daar nog de helft van dat bedrag als boete bovenop. Nog een keer de fout in gaan betekent een boete van 2000 euro, een mogelijke gang naar de rechter en het verlies van het recht op stufi. Naar schatting kost deze fraude de staat momenteel 40 tot 55 miljoen euro per jaar. Zijlstra gaat ook het aantal adrescontroles flink verhogen. Het is de bedoeling dat in 2013 een op de vijf verdachte studenten een controleur op bezoek krijgt. Ook wordt het DUO makkelijker gemaakt om fraudeurs te pakken. De dienst hoeft straks alleen nog maar te bewijzen dat een student niet op het adres woont dat hij aan de gemeente heeft doorgegeven. Nu moet DUO bij een vermoeden van fraude aantonen dat een student bij zijn ouders woont.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

16 November 2011