Nieuws
Onduidelijkheid over boetes
Studenten van de faculteit Geesteswetenschappen zeggen zich correct te hebben ingeschreven voor tentamens. Toch kregen ze een boete wegens een late aanmelding.
woensdag 9 november 2011

Personeelsraadslid Marion Boers meldde in de faculteitsraadvergadering van Geesteswetenschappen dat bij twee tentamens met groepen van zestig studenten er bij beide tien studenten waren die niet op de lijst stonden. Dit terwijl ze wel het idee hadden alles bij inschrijving via Usis goed gedaan te hebben. Boers: ‘Wie moet ik dan geloven?’

Dit studiejaar is bij Geesteswetenschappen een proef gestart met boetes bij te late inschrijving voor tentamens. Studenten betalen 10 euro als ze zich in de aanloop van het tentamen te laat inschrijven en 20 euro als ze zich helemaal niet inschrijven.

Er werd geopperd dat het probleem zou ontstaan als studenten uitloggen, zonder dat de inschrijving voor het tentamen volledig voltooid is. Studentraadslid Marc Newsome van partij BeP voerde aan dat studenten niet goed weten hoe het programma werkt. Karin van der Zeeuw, hoofd onderwijsadministratie bij Onderwijs- en Studentzaken was uitgenodigd om uitleg te geven over Usis. Ze zei dat niet alle studenten hun winkelwagentje legen, wat ervoor zorgt dat de inschrijving mislukt. Ze wees erop dat er duidelijke simulatieprogramma’s bestaan die laten zien hoe Usis werkt.

Vice-decaan Willem Drees zei dat er op centraal niveau al gepleit is voor het instellen van een bevestigingsmail als oplossing. Studenten die een handeling verricht hebben krijgen hiervan een melding, zodat duidelijk wordt of de inschrijving voor bijvoorbeeld een tentamen gelukt is. Deze wijziging binnen Usis staat al gepland, zei hij. DJZ