Studentenleven
De zombies tegen de mensen
Marleen van Wesel
woensdag 9 november 2011
© Taco van der Eb

Groepjes studenten met rode bandana’s, gasmaskers en capes sluipen voorbij, dinsdagavond rond half acht in de Houtlaan.

‘Ze spelen Humans vs. Zombies,’ verklaart scheikundestudent Thomas van Marle (23). Zelf organiseert hij het spel, samen met enkele andere leden van de verenigingen Het Duivelsei en Catena.

‘Het is eigenlijk een soort geavanceerd tikkertje. We zijn acht dagen geleden begonnen met twee zombies en ongeveer dertig humans. Elke avond is er een missie, waarbij de zombies de humans proberen te bijten – zogenaamd dan, zodat die geïnfecteerd raken door het zombievirus. Dit is de laatste avond.’

Een kleine dertig zombies proberen de twee overgebleven tegenstanders intussen in een hoekje te drijven op een parkeerplaats achter de Houtlaan. De humans hebben zich verschanst achter een barricade van fietsenrekken, gewapend met opblaasbare knuppels en nerfguns – pistolen die rubberen pijltjes afschieten. ‘Raakgeschoten zombies zijn gedurende vijf minuten onschadelijk’, leggen zombies Mike (19, Hoger laboratoriumonderwijs), Dominique (19, Japans) en Anneloes (21, biomedische wetenschappen) uit. ‘Deze humans hebben het professioneel aangepakt. Wij gebruikten sokken en mandarijntjes.’

Ook overdag, buiten de missies om, mogen zombies toeslaan. ‘Buiten dan. In huizen, universiteitsgebouwen en op Catena ben je vrij,’ vertelt Mike. ‘Maar die spelregel ontdekte ik pas nadat mijn huisgenoot mij thuis geïnfecteerd had.’

‘Go!’ klinkt het plotseling vanuit de zombiegroep. De tegenstanders meppen flink van zich af, en met succes. De zombies staken hun aanval zelfs even, omdat een van hen nogal hard geraakt is. Van Marle: ‘In het donker gaat het wel eens mis. Sommige zombies lopen schaafwonden op en er is zelfs iemand die wat stukken van zijn voortanden mist.’

Het Duivelsei organiseert het spel nu voor de derde keer, en voor de eerste keer in samenwerking met Catena. Tijdens de vorige edities waren er telkens enkele humans die de eindstreep haalden, maar de zombies zijn momenteel erg fanatiek. ‘Gisteravond hebben ze nog tien humans gegrepen,’ vertelt Van Marle. Daan (21, molecular science technology, overlevende humans) wist het de vorige twee edities ook al tot het einde uit te houden.

‘Ik heb deze keer zelfs een nieuwe nerfgun gekocht. Deze werkt op batterijen.’ Zijn soortgenoot Alexander (18, sterrenkunde), verweert zich met Daans oude wapen.

Het spel wordt sinds 2005 op Amerikaanse universiteitscampussen gespeeld. Een paar leden van Duivelsei lazen erover op internet en introduceerden het op hun vereniging.

‘In Leiden is het wel wat lastiger dan op een campus,’ vindt Daan. ‘Hier kom je elkaar minder snel toevallig tegen, waardoor de strijd zich wat meer tot de missies beperkt.’ Om vier over acht, enkele minuten voor het einde van het spel, weten de zombies de alsnog te zegevieren. Erg lang genieten ze niet van hun overwinning.

‘Mooi op tijd. De meesten van ons moeten zo nog naar stijldansles’, klinkt het niet al te bloeddorstig vanachter een horrormasker.