University college trekt minder studenten

Universiteitsraad vreest overlap met International studies
2 November 2011

 

Het university college trekt minder studenten dan vorig jaar. Dit jaar verwelkomt de in 2010 gestarte elite bacheloropleiding met inwonende studenten 93 eerstejaars. Vorig jaar waren dat er nog 115.

Door Vincent Bongers ‘Het hadden er wel 10 tot 15 meer mogen zijn’, zei rector magnificus Paul van der Heijden tijdens de universiteitsraad van vorige week maandag. ‘We willen per jaar tussen de 100 en 115 eerstejaars. We zitten duidelijk aan de onderkant van de streefcijfers. We willen weten hoe dit komt.’

Er waren overigens wel meer aanmeldingen dan plaatsen maar het college hanteert strenge toegangseisen.

Er zijn in Amsterdam, Middelburg, Maastricht en Utrecht ook university colleges. Hoe staan zij er eigenlijk voor? Het university college van de UvA en de VU (bestaat sinds 2009) laat weten ‘ruimschoots’ aanmeldingen te krijgen om jaarlijks de beschikbare 200 plaatsen te vullen. Utrecht krijgt elk jaar 700 aanmeldingen voor 230 plaatsen. ‘Maar’, zegt een woordvoerder. ‘In de beginjaren (Utrecht startte in1999) waren we ook niet altijd volledig ingetekend. Er is een aanlooptijd.’ Ook Middelburg en Maastricht laten weten dat hun colleges veel aanmeldingen krijgen.

Volgens het Leidse college krijgt de werving voor de studenten nog een impuls. ‘Dat is altijd nog te optimaliseren’, aldus Van der Heijden. Hij verwacht dat op de internationale scholen in de regio van Den Haag nog wel meer potentiële university college studenten te vinden. Maar ook voor Leidse scholen zijn meer ‘gerichte acties’ nodig. De toelatingseisen worden in ieder geval niet versoepeld.

De komst van de nieuwe opleiding International studies, die in september 2012 van start gaat in Den Haag, wordt door de raad gezien als een mogelijk probleem. Er wordt gevreesd dat studenten niet langer voor het dure university college kiezen maar voor international studies. Een opleiding waar wettelijk collegegeld voor gevraagd wordt. Deze twijfel was zelfs zo groot dat er voor de zomervakantie in de raad gestemd werd over de nieuwe opleiding.

Roel Glasbeek van de studentenfractie BeP-LVS haalde de mogelijke concurrentiestrijd tussen de opleidingen weer aan. Het college probeerde de zorgen weg te nemen. ‘Beide opleidingen zijn zo anders’, zei Van der Heijden. ‘Het university college heeft een campus en het curriculum is anders. International studies is opleiding van Geesteswetenschappen, terwijl het university college ook bètacomponent heeft.’

Paul de Kuijer van de SGL/CSL studentenfractie in de raad bleef echter twijfels houden: ‘De smaak van de taarten is dan wel verschillend maar als een student gebak wil dan is er toch sprake van concurrentie.’

Deel dit bericht: