'Je zit vol adrenaline'

Koen Haer (26) en Tim van Dijk (21) van ijshockeyteam Leiden Arrows

Taco van der Eb

Door Dirk-Jan Zom

Koen Haer (student Russisch, tweede van links): ‘De eerste keer dat ik in het pak gehesen werd, was ik meteen verkocht. Ik dacht direct: dit is echt vet. Je voelt je goed beschermd en er zit zoveel snelheid en behendigheid in de sport. Je krijgt er heel veel adrenaline van.’
Tim van Dijk (Kunstacademie, tweede van rechts): ‘Dat pak aantrekken is een soort ritueel. Er zit een vaste volgorde in, iedereen is daar dan voor een wedstrijd mee bezig. Dan ben je wat stiller. Op het laatst doet iedereen de schaatsen aan.’
Koen: ‘En dan gaat iedereen schreeuwen om zich op te peppen.’
Tim: ‘Op het ijs ga je eerst met z’n allen op de lijn staan. Je slaat met je stick op het ijs en houdt hem daarna omhoog. Zo groet je de tegenstander.’
Koen: ‘Een stick kost honderd euro, schaatsen tweehonderd.’
Tim: ‘Ik denk dat je alles bij elkaar voor duizend euro een aardige uitrusting hebt.’
Koen: ‘En sticks breken, dus iedereen heeft er twee.’
Tim: ‘Behalve mensen die geen geld hebben, zoals ik. Studenten hebben er vaak maar één.’
Koen: ‘We betalen 475 euro contributie. Voorheen was dat minder. Minerva heeft de Arrows in 2005 opgericht. Een aantal jongens wilde ijshockeyen en de vereniging sponsorde dat toen met 200 à 250 euro per man plus het pak. Maar anderhalf jaar geleden zaten er nog maar vier Minervanen bij een team van vijftien man, dus toen zijn ze gestopt. Nu zijn we opgegaan in ijshockeyclub Leiden Lions.’
Koen: ‘We hebben een gemengd team, met een aantal buitenlanders: een Duits meisje, een Canadees, een Frans-Canadees. Ongeveer een derde is student.’
Tim: ‘In onze divisie is mag je niet checken, iemand de boarding in rammen. Maar het blijft een fysieke sport. Het hangt ook van de scheids af, soms laat ie veel toe, soms mag er niets.’
Koen: ‘Tijdens mijn eerste wedstrijd tegen Amsterdam, kreeg ik een check. Ik lette alleen op de puck, toen kwam er ineens iemand van de zijkant. Ik ging hard de boarding in: stick op de grond, handschoen kwijt, dan ben je wel geïntimideerd.’
Tim: ‘Je moet veel dingen tegelijk kunnen, op de puck letten, goed schaatsen, de stick handelen, het spel overzien. Dat is in het begin best moeilijk. En niet iedereen leert van jongs af aan schaatsen. Bij voetbal duurt het altijd even voordat je van verdediging naar aanval bent. Hier is een verdediger ook aanvaller. De omschakeling is zo snel, je staat geen moment stil.’
Koen: ‘Het is gewoon een stoere, ruige mannensport.’
Tim: ‘Of vrouwensport, haha.’

Deel dit bericht: