Duitse postdoc mishandeld door politie

2 November 2011

Kort nadat de Duitse postdoc theoretische natuurkunde Stephan Ulrich zich in Leiden  had ingeschreven, werd hij opgepakt op verdenking van fietsdiefstal. Bij de arrestatie werd zijn hand gebroken. In de cel werd hij gepest en kreeg hij een stroomstoot.

‘Ik ben blij dat dit verhaal aandacht krijgt’, verklaart Ulrich tegenover Mare. Het gips is er ondertussen af maar hij moet nog wel oefeningen doen. De feiten dateren van 5 september. Op die dag kwam hij uit het Leidse stadhuis en zag hoe twee mannen bezig waren zijn fiets in een busje te laden. Een fiets die Ulrich voor 225 euro bij een fietsenwinkel op de Hogewoerd had gekocht. Hij dacht dat zijn fiets gestolen werd en omdat te verhinderen, liep hij op de mannen af, haalde zijn fiets van het slot en wilde er mee wegrijden.
Een man verhinderde dat en draaide Ulrichs hand op zijn rug. Die riep omstanders op de politie te bellen. De agressor verklaarde zelf politie te zijn, wat de postdoc niet geloofde. De man dreigde pepperspray te gebruiken, zette kracht op de greep en brak Ulrichs hand.
Een patrouillewagen kwam langs en nam Ulrich geboeid mee naar het politiebureau waar hij in een ‘ophoudkamer’ werd geplaatst. ‘Daar ging het er rustiger en professioneler aan toe’, aldus Ulrich. Tot er een agent binnenkwam en hem een kauwgumpje aanbood. Ulrich was in de verkeerde veronderstelling dat dit de man was die hem eerder had aangehouden. Hij dacht dat de agent zijn excuses kwam maken. Maar het aangeboden kauwgumpje bleek een fopartikel waardoor Ulrich een stroomstoot kreeg.
De politie is een disciplinair onderzoek gestart. Ulrichs advocaat verwacht dat zijn cliënt vergoed zal worden voor zowel materiële als immateriële schade.

Deel dit bericht: