Universiteit wil Usis verbeteren

Haperend systeem kost minstens tien miljoen
Door Vincent Bongers
19 Oktober 2011

Het college van bestuur heeft een aantal maatregelen genomen om het studentenadministratiesysteem Usis soepeler te laten functioneren. Zo gaat de universiteit extra personeel aanstellen.

Deze extra mensen moeten zorgen voor ‘professionalisering van de ondersteuning’, zo schrijft het college aan de universiteitsraad. De universiteit maakt nu nog hoge kosten omdat er veel dure consulenten van buiten worden ingehuurd.
Het vorig collegejaar ingevoerde systeem werd een drama: medewerkers werden er gek van, studenten snapten er niets van. Consultancybureau Capgemini bracht in augustus een rapport uit waarin de invoering van Usis werd doorgelicht. Het bureau liet weinig heel van het project.
Het systeem werd ook steeds duurder. Er werd voor vijf miljoen begroot maar Usis gaat minimaal tien miljoen kosten. Nog steeds is onduidelijk hoe hoog het bedrag precies uitvalt. Het college rekent in ieder geval voor 2012 en 2013 in totaal op meer dan een miljoen aan extra kosten. Dit jaar gaat men uit van 1,6 miljoen meer dan van te voren ingeschat.
Opvallend is dat er wordt overwogen een gebruikersschil naar model van uCheck om het systeem heen gebouwd.
Dit hulpprogramma werd vorig jaar door geneeskundestudent Hans Pinckaers ontwikkeld en maakt het kiezen voor vakken overzichtelijker en het inschrijven voor tentamens makkelijker.
Ook kijkt Leiden naar de gebruikersinterface van de UvA, deze is toegankelijker en de gebruiker hoeft minder schermen te doorlopen. In Amsterdam werd vorig jaar alleen het administratiegedeelte van het systeem ingevoerd.
Het is frappant dat er gekeken wordt bij deze buren voor mogelijke verbeteringen. Leiden vormt namelijk samen met de UvA, Hogeschool Amsterdam en de universiteit van Tilburg het Samenwerking Nieuw Studentinformatiesysteem. Een organisatie die er op was gericht om collectief en dus goedkoper een nieuw programma aan te schaffen. Toch lukt het de UvA blijkbaar Usis beter in te voeren.
Het college heeft besloten om tijdelijk een rem te zetten op het invoeren van nieuwe functionaliteiten in het programma. De komende periode zal er op zijn gericht ‘Usis beter te gaan gebruiken.’
Het invoeren van het studieplan, waar Usis mede voor werd aangeschaft, kan ook binnen de huidige versie van het systeem.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

19 Oktober 2011