Studentenleven
?Rotzooi houdt je sterk?
Dirk-Jan Zom
woensdag 19 oktober 2011
© Taco van der Eb

Huis: In Den Braeckenden Teckel (1982)

Kamer: 20 m2

Prijs: € 215 exclusief

Bewoners: 10 mannen (Minerva)

Wat is jullie reputatie?

‘Het huis is in 2006 in het programma Hoe schoon is jouw huis geweest. Sinds het filmpje op YouTube staat, hoor je er wel vaker iets over. Ik vind het wel grappig. Als je ergens goed in moet zijn en je kunt niet de schoonste zijn, dan maar de vieste.

‘Onlangs kwam er een oude vrouw langs, die claimde hier in de jaren ’50 of ’60 te hebben gestudeerd. Toen was het al zo’n puinzooi. Soms denk je: “Kan het eens afgelopen zijn?” Dat ontsteekt in een enorme opruimwoede en dan gaan we aan de slag. We ruimen de voortuin op, en snoeien de achtertuin.’

Hoe is het om hier te wonen?

‘Je kunt hier redelijk doen en laten wat je wilt. De staat van het huis geeft wel de mentaliteit van de bewoners weer. Het is voornamelijk groot onderhoud wat er moet gebeuren.

'Maar het huis heeft ook wel invloed op de bewoners. Rommel maakt je niet zoveel meer uit. Enige ranzigheid, dat doet er niet zo toe. En dan heb ik het bijvoorbeeld over afwas en dingen waarin je kookt.

‘Nieuwe huisgenoten hebben in het begin ook wel last van kwaaltjes of verkoudheden. Maar het houdt je ook wel sterk. Mensen die dagenlang ziek in bed liggen, dat komt hier maar weinig voor.

‘De mentaliteit is dat we er zin in hebben om met z’n allen een mooie tijd te beleven. Daarin helpt het huis wel, de studentencultuur druipt hier van de muren. De schilderingen voor onze huisdiners, de krantenkoppen die overal hangen. Bij een barbecue in de tuin vinden we het leuk om een mooi Leids fikkie te stoken. Dan gaan er een paar oude meubels of een matras op.

‘Die sfeer wordt gecultiveerd, ook door de oud-huisgenoten die soms langskomen. Dan heb je wel zin om die typische studentendingen te doen, die tegenwoordig toch al meer onder druk staan.

‘Neem onze eigen Fokke & Sukke, die boven hangt. In 2010 stopten de tekenaars met de strips over studenten. We waren het er niet mee eens, dus we schreven we een brief. We kregen een hilarische reactie terug met een Fokke & Sukke-tekening voor het huis.’

Hoe reageerden je ouders bij het eerste bezoek?

‘Mijn vader zei helemaal niets en keek glunderend uit zijn ogen.

'Mijn moeder zei: “Goh, het is hier vies. Maar bij jou was het viezer Frans.” Dat was echt het niveau van: paddenstoelen uit het douchematje.’