Nieuws
PVV wil minimaal 12 uur college per week
De Tweede Kamer heeft vorige week een motie van de PVV aangenomen waarin staatsecretaris voor het hoger onderwijs, Halbe Zijlstra, wordt opgeroepen universiteiten te stimuleren minimaal twaalf contacturen per week te verzorgen.
woensdag 19 oktober 2011

Door Vincent Bongers Tweede Kamerlid en woordvoerder hoger onderwijs van de PVV, Harm Beertema, wil eigenlijk dat het ministerie hogescholen en universiteiten verplicht minimaal 12 uur les te geven. Dat zou zelfs in de wet op het hoger onderwijs moeten worden vastgelegd.

Bij het steun zoeken voor zijn motie bleek dat deze harde eis niet haalbaar was. Nu wil hij dat de ureneis onderdeel wordt van de prestatieafspraken die Zijlstra gaat maken met de universiteiten. Zeven procent van het budget van het ministerie gaat naar universiteiten die zich aan de kwaliteitseisen van de staatssecretaris houden. De rest krijgt automatisch minder geld.

Uit de motie blijkt dat Beertema vreest dat ‘onderwijsinstellingen om bedrijfseconomische redenen neigen te bezuinigen op contacturen.’ En dat terwijl ‘juist de interactie tussen student en docent en studenten onderling voorwaardelijk is voor goed onderwijs en ontwikkeling van academisch denken.’

De regeringspartijen CDA en VVD zagen niets in het voorstel maar onder andere de PvdA, SP en D66 steunden de PVV. Mocht de motie worden uitgevoerd, dan hebben veel opleidingen een probleem. In het eerste jaar zal de twaalf uur vaak nog gehaald worden. In de vervolg van de opleiding kunnen er bijvoorbeeld voor studies als rechten problemen ontstaan.

Het is nog onbekend of Zijlstra de motie gaat uitvoeren.