Frutti: De tent kost het meest

Door Harmke Berghuis

‘Welkom bij de cursus Slim studeren = geld beheren,’ zegt Ilona Geutjes (20), derdejaars criminologie, die voor het half lege klaslokaal in de Rechtenfaculteit staat. Geutjes geeft de cursus, maar vandaag is een journalist van TV West en RTV Rijnmond de baas. De cameravrouw staat klaar, en de oudere man, die de overhangende microfoon vasthoudt, ook. Het publiek, drie studenten, wacht rustig af. De journalist van Mare mag er ‘als beeldvulling’ naast zitten.  

Fleur Nutbey (18), eerstejaars Rechten, moet voor de camera doen alsof ze het lokaal binnenkomt. De camera draait. De deurklink gaat omlaag, en blijft dicht. In het slot gevallen. Een zucht van de cameravrouw weerklinkt. ‘Kan iemand even de deur opendoen?’

Gemiddeld hebben studenten aan het eind van hun studie een studieschuld van bijna 15.000 euro, concludeerde het Nibud onlangs. Dus geven studenten als Geutjes cursussen om ze op de risico’s van lenen te wijzen. TV West wil daar een mooi filmpje van maken. Ze komen in ieder geval niet voor zichzelf. ‘Ik hoef niet op te letten,’ grapt de tv-journaliste. ‘Mijn inkomsten zijn toch zo…’ ‘Laag,’ vult de man, die de microfoon draagt, aan.

Maar de studenten hebben heel wat te winnen, denkt studenttrainer Geutjes. ‘Ik heb in mijn eerste jaar bijgeleend om op wintersport te kunnen gaan. Als ik de training niet had gevolgd, was ik waarschijnlijk ook gaan bijlenen om ruimer te leven.’ Mede-trainer Manouk Kinders (20), derdejaars rechten en bedrijfswetenschappen: ‘Het is geen ramp om een keer bij te lenen, maar het is niet verstandig om maandelijks een vast bedrag te ontvangen. Je raakt gewend aan die hoeveelheid geld.’

De twee eerstejaars Rechtenstudenten Nutbey en Chantal Halsema (18) lenen maximaal bij. Om te minderen op de uitgaven geeft Geutjes tijdens de workshops wat tips. ‘Van te voren een bedrag pinnen zorgt ervoor dat je zicht houdt op wat je uitgeeft. Maak ook afspraken met jezelf over hoeveel je wil uitgeven voor een avondje stappen.’ Nog een goeie: ‘Neem broodjes voor de lunch gewoon van thuis mee.’ Besparing: 840 per jaar. ‘En doe vooral geen boodschappen als je honger hebt.’

Nog iets waar geld te verdienen valt: het invullen van het belastingformulier. 50 miljoen euro blijft er jaarlijks liggen, vertelt Geutjes. ‘De belasting ziet je als fulltime werkend persoon, terwijl studenten veel minder werken.’ 

De studenten moeten zelf ook een begroting invullen. De eerstejaars Rechtenstudenten hebben allebei meer inkomsten dan uitgaven. Dan komt Geutjes langs om iets beter naar de begroting te kijken. De inkomsten blijken geen echte inkomsten, maar geleend geld. ‘Je moet onthouden dat je nu al rente betaalt.’

De uitgaven gaan voornamelijk naar uitgaan en kleding, erkennen Nutbey en Halsema schuldbewust. Halsema verdedigt zich: ‘Onze huur is ook wel heel laag.’ Nutbey betaalt 211 euro per maand en Halsema maar 201 euro. En dus kost de vereniging, ‘de tent’, het meest. Ze hoeven ook echt niet alleen water te drinken, zeggen de studenttrainers daarover. ‘Maar,’ voegt Kinders toe, ‘geld dat je niet hebt, geef dat ook niet uit.’

‘Perfect,’ zegt de tv-journaliste na de tips. ‘Het staat er op.’

De opnames worden 1 november om 17.30 uur bij TV West en 17.45 uur op RTV Rijnmond in het televisieprogramma 0 - 23 jaar.

Deel dit bericht: