?Van sommige uitgaven zakt je broek echt af?

12 Oktober 2011

De woordvoerders Hoger Onderwijs van VVD en PvdA – ook wel bekend als Duo Penotti - debatteerden afgelopen maandag in Leiden. ‘Er staan te dure prullenbakken.’

‘Studenten zijn niet zielig’, zegt Anne-Wil Lucas, woordvoerder hoger onderwijs voor de VVD in de Tweede Kamer. Haar collega van de PvdA, Tanja Jadnanansing, is het hier mee eens: ‘Maar je hebt wel een vangnet nodig voor studenten met weinig middelen.’ De filosofie van beide partijen wordt zo kernachtig samengevat.

De twee Kamerleden waren uitgenodigd door de Leidse partijafdeling om in café-restaurant de Branderij over de toekomst van het hoger onderwijs te discussiëren.

De twee kruisen de laatst tijd vaak de degens. ‘We zijn een rondtrekkend gezelschap’, zegt Jadnanansing. ‘We worden al Duo Penotti genoemd’, aldus Lucas. Wie de twee naast elkaar ziet staan, begrijpt de associatie. Jadnanansing heeft Surinaams Arubaanse wortels en bij Lucas past de omschrijving ‘blond en Hollands.’

‘Ik ben lid van een partij die met de PvdA strijdt om wie het eerst op tien zetels staat’, zegt Joery Strijtveen, de debatleider deze avond. ‘U raadt het al: het CDA.’ Strijtveen is net afgestudeerd politicoloog en duogemeenteraadslid in Leiden.

De langstudeerboete staat als eerste op het programma. ‘Onfatsoenlijk en onrechtvaardig’, vindt Jadnanansing. ‘Ik heb er echt een hekel aan. Vooral omdat de regels tijdens het spel worden veranderd.’

Lucas is niet geheel onverwacht een stuk milder. ‘Je mag zes jaar doen over een opleiding van vier jaar. Studenten vergeten soms dat de 1700 euro collegegeld maar een schijntje is van de totale kosten. De overheid subsidieert nog eens duizenden euro’s. Als je er te lang over doet, is het redelijk dat je meer betaalt.’ Beiden vinden overigens wel dat studenten die fulltime besturen zich moeten kunnen uitschrijven.

En ze zijn het verder op veel punten roerend eens. De spilzucht van universiteitsbestuurders kan bijvoorbeeld drastisch ingeperkt worden. Lucas: ‘De universiteit van Utrecht laat nieuwe gebouwen ontwerpen door Rem Koolhaas. Leuk, maar te duur. Ook was ik laatst bij een hogeschool op bezoek.Ik zag in een zaal tientallen dure prullenbakken staan, dat kan minder.’ ‘Hetzelfde geldt voor dure feesten’, vindt Jadnanansing. ‘Van sommige uitgaven zakt echt je broek af.’

Ook stellen ze allebei vast dat de prijzen die universiteiten vragen voor de tweede master veel te hoog zijn. ‘Dat is volledig uit de hand gelopen’, vindt Jadnanansing. Lucas: ‘Dat hadden we veel strakker moeten regelen.’

De studies zelf moeten het ook ontgelden. Uit de zaal komt een vraag over voorlichtingsbrochures van opleidingen. Die schetsen een veel te rooskleurig toekomstbeeld. ‘Het is meer voorliegen dan voorlichting’, erkent Lucas. ‘Triest dat dit gebeurt van belastinggeld.’

Na afloop van het debat blijkt dat de twee toch wel een ander beeld van de toekomst van het hoger onderwijs voor ogen hebben. Er komen steeds meer studenten maar de OCW begroting blijft ongeveer even hoog. Per student is er dus minder geld. Volgens Lucas is dat op te vangen: ‘Als we een sociaal leenstelsel invoeren dan blijft het systeem betaalbaar en kan zelfs de kwaliteit omhoog.’ Jadnanansing is het daar niet mee eens: ‘De kost moet voor de baat uitgaan. Zonder extra investeringen gaat het echt niet lukken.’ VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

12 Oktober 2011