Nederlandse universiteiten stijgen weer

12 Oktober 2011

De jaarlijkse Times Higher Education ranglijst van beste universiteiten is weer uit. Nederlandse universiteiten staan veel hoger dan verleden jaar.

 

Dat lijkt op het eerste gezicht opmerkelijk, omdat het er in Nederland niet heel anders aan toe gaat dan het jaar ervoor. De oorzaak zit hem erin dat de opstellers van de ranglijst – net als het jaar ervoor – de criteria waarmee ze de top 200 bepalen om hebben gegooid. Ondanks alle verwarring geldt de lijst samen met de Shanghai Ranking van Jiaotong University als een van de belangrijkste indicatoren van wat een universiteit voorstelt. Ook lijkt de positie daadwerkelijk een rol te spelen bij het aantrekken van buitenlandse studenten.

Wat dat betreft, is de stijging van Nederlandse universiteiten dus goed nieuws. Sterker nog: na Groot-Brittannië en de VS is het het land met de meeste universiteiten in de top-200. Van alle Nederlandse universiteiten staat de Universiteit Utrecht het hoogste, op de 68ste plaats. Verleden jaar was de TU Eindhoven nog de beste Nederlandse universiteit, op positie nummer 114. Leiden staat dit jaar op nummer 79; verleden jaar was dat nog nummer 124. De beste universiteit ter wereld volgens deze ranglijst is niet langer Harvard, maar Caltech. BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

12 Oktober 2011