Moet ik ook naar DWDD?

12 Oktober 2011

Het Rathenau Instituut, een onafhankelijk onderszoeksinstituut, ingesteld door het ministerie van Onderwijs, heeft een relevantiewijzer ontworpen waarin onderzoekers kunnen ontdekken hoe valorisatie, het waardevol maken of benutten van wetenschappelijke kennis, bij hen past.

Barend van der Meulen van het Rathenau Instituut, waarom hebben jullie deze relevantiewijzer ontworpen?

‘In beleidsstukken wordt vaker over valorisatie gesproken in het kader van geld verdienen. Wij willen laten zien dat er veel meer manieren zijn om te valoriseren. Je kunt denken aan het gebruik van kennis van wetenschappers van geesteswetenschappen in musea, sociaal wetenschappers die advies geven over stadsontwikkeling, of kennis van bouwkundigen om vernieuwend te kunnen bouwen.’

In de relevantiewijzer komen verschillende voorbeelden van valorisatie naar voren: een workshop geven bij een bedrijf, het schrijven van een opiniestuk, aanschuiven bij De Wereld Draait Door. Houden wetenschappers inderdaad nog wel tijd over voor onderzoek?

‘Dat zijn precies de vragen die we los willen maken met deze relevantiewijzer. Welke kennis wil je graag overbrengen? Welke vorm past bij je? Kun je zelf initiatief nemen hoeveel tijd je daaraan wilt besteden. Dat ligt niet bij de staatssecretaris, die daar dan regels voor opstelt. Dat ligt bij de onderzoekers, op de werkvloer.’

Is valorisatie voor wetenschappers belangrijker geworden?

‘Ja, al is het een discussie die al jaren loopt. Aan de ene kant is er de roep vanuit de samenleving dat wetenschap iets op moet leveren. Er zijn genoeg maatschappelijke sectoren te noemen die belang hebben bij wetenschappelijke kennis, die kunnen niet zonder. Maar je kunt niet zeggen: “Het levert wel wat op, maar dat duurt nog twintig jaar.”’ DJZ

Doe de Relevantiewijzer op www.rathenau.nl/relevantiewijzer

 

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

12 Oktober 2011