Minister komt ondernemende student tegemoet

Bijverdiengrens wel nog van kracht voor bijklussende student
12 Oktober 2011

Studenten die in het laatste jaar van hun opleiding met de winst van een eigen bedrijf boven de bijverdiengrens van de studiefinanciering uitkomen, krijgen niet langer een pittige naheffing

Dat hebben minister van Economische Zaken, Maxime Verhagen, en staatssecretaris voor Hoger Onderwijs, Halbe Zijlstra, besloten. In een brief aan de Tweede Kamer schrijven de bewindslieden  dat ‘regels van de overheid ondernemende studenten soms in de weg zitten.’ Het ontmoedigt ook de drang tot ondernemen. Iets wat de ministeries willen voorkomen.

Zijlstra en Verhagen vinden het vervelend dat succesvolle ondernemers hun gemaakte winst weer terug moeten storten aan de Dienst Uitvoering Onderwijs. Ook betalen overschrijders de kosten van het onrechtmatig gebruiken van de OV-kaart.

Voor 2011 ligt de bijverdiengrens overigens op € 13.215, 83 bruto. Verhagen gaat de grens zo inrichten dat deze ‘niet meer nadelig werkt voor studenten die tijdens of meteen na hun studie een eigen bedrijf beginnen.’ De minister telt dan ook de winst uit de onderneming in het jaar van afstuderen niet langer mee.

Het gaat het kabinet nadrukkelijk om studenten die een eigen bedrijf hebben. Studenten die bijvoorbeeld ergens achter de bar staan en boven de grens uitkomen, moeten gewoon betalen.

Volgens de ministeries profiteren ruim 1.100 ondernemers van de soepelere regels.

Het kabinet wil verder dat universiteiten flexibeler omgaan met studenten die een bedrijfje opstarten. Zo kan er wel gesleuteld worden aan de aanwezigheidsplicht voor ondernemers en moet onderwijs en ondernemen meer aan elkaar gekoppeld worden. VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

12 Oktober 2011